Bild
Nästa artikel

Från grått till svart

KLASSIKERKAMPEN

Gråa plastlister är det gott om på 240:s från 1986 till 1993. Men behöver de verkligen vara ljusgrå, går det inte att få tillbaks svärtan i plasten? Fredrik Nyblad väljer en väldoftande metod.

Jag är inte speciellt förtjust i den facelift som gjordes på 240-modellen 1986. De karosslister som tillkom gjorde inte mycket för utseendet när bilen var ny och än värre är det nästan idag då de ofta är ljusgrå i kontrast till stötfångarna som av någon anledning håller färgen mycket bättre.

Jag har fått flera tips om hur man kan åtgärda problemet:
1.    Lackera listerna
2.    Värm upp listerna med värmepistol - då öppnar sig porerna i plasten och listerna återfår sin ursprungliga färg.
3.    Smörj in med olivolja.

Att måla listerna är nog svårare än det låter, färgen kan lätt spricka på plast så den avfärdade jag, även om jag sett exempel på lyckat resultat med den metoden.

Jag var länge inne på värmepistolslinjen, men jag vet också hur klantig jag är och risken finns att jag skulle smälte ner halva bilen innan jag var klar.

Så det blev olivoljemetoden. Trots att jag kände ett visst motstånd mot den från början. Att bland livsmedel och bilar, det är att ge sig in på Bosse Bildoktorns territorium och det gör han så bra att jag inte vill öka konkurrensen.

En morgon snodde jag med mig en flaska olivolja hemifrån och kladade in lister och stötfångare med en svamp.


Resultatet blev väl inte kolmörka lister, men bra mycket bättre är det nu än när jag köpte bilen. Vi får se hur länge resultatet håller i sig, men det här måste vara ett mycket billigare sätt att putsa plastlister än att köpa en dyr bilvårdsprodukt. Så långt jag kan se är resultatet lika bra.

Har du någon erfarenhet av att försöka mörka ner plastlister?

Kommentarer

#1
Bosse
2010-03-11 14:23

Olivolja?
Tja själv så kör jag med motorolja & är nöjd med det, att stötfångarna sen luktar Mobil 1 är ju mer naturligt än om bilen stinker extra virgin olivolja. Eller?

#1
Karol
2010-03-11 17:47

Skokräm!!!!
funkar kanoon :)
Finns dessutom i olika nyanser

#1
Christian T
2010-03-11 19:24

Värmepistolvarianten fungerar väldigt bra Fredrik & så klantig tror jag inte du är!

Kolla själv på http://vw.citromec.se/#15.57

/Christian

#1
Gunnar
2010-03-12 20:27

Min Espace fas 2 (fas 1b efter introduktionen av fas 5!) har ett solblekningskänsligt tak i kompositmaterial. Ser gärna urblekt och sjabbigt ut vilket inte harmoniserar med blank, nyvaxad lack på övriga bilen.
Lösningen hette linolja!
En strykning varje vår så ser bilen ny o fin ut!
-Se upp med rinningar på lack och fönster dock! När oljan torkat är den besvärlig att få bort.

#1
Michael
2010-03-14 00:54

En kompis till mig tipsade om att bromsolja skulle fungera. Jag har själv inte testat, men någon gång lär ju bli den första. Prova du om du vågar. :)

#1
Mats
2010-03-14 11:02

Har som Gunnar bra erefarenhet av linolja.Testade detta efter jag köpt Veidecs Renovator för just plastrenovering.Tyckte det luktade linolja och terpentin av det så jag beslutade mig för att testa enbart linolja.Linoljan ger dessutom en skyddande hinna då det torkar med tiden.Men som sagt det är ett aber om man får det på lack.Tvättar plasten först gör jag med startgas.Tog det jag hade hemma :-)
Ang värempistol så är det lite konst då det gärna kan bli flammigt. / Mats

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.