Bild
Nästa artikel

Grattis Sten Wennlo!

KLASSIKERKAMPEN

Idag är det 25 år sedan Klassikers Saab 9000 Turbo överlämnades till Sten Wennlo på Hedenlunda gård. Idag fyller Sten Wennlo 85 år.

Vi säger idag grattis till den före detta VD:n på Saab-Scanias personbilsdivision Sten Wennlo. Idag är det hans 85-årsdag. Det innebär att Klassikers Saab också kan fira. Det är 25 år sedan den högtidligen överlämnades till Wennlo.

Vi ringer Sten och gratulerar - och få alla rykten och historier om Wennlo-Saaben bekräftade. Jodå, prinsessan Lilian har åkt i den. Flera gånger. Och motorn trimmades av ingen mindre än Pelle Gillbrand!

- Vi hade en liten fest på Hedenlunda (Saabs herrgård i Sörmland, reds anm) och så klappade dom i händerna och sa att vi skulle gå ut på gården. Där stod den, inslagen i cellofan. Jag blev väldigt rörd. Det var gubbarna på fabriken som gav mig den. Något sånt har nog aldrig hänt varken förr eller senare, säger Sten Wennlo.

- Jag tror dom hade salat ihop till den och köpt den. Inte fan skulle Saab ha gett bort något gratis.

- Dom höll ett litet tal och sa att det var den bästa bil dom byggt. Jag körde den ett varv på gården. Pelle Gillbrand hade petat i den, den var väldigt potent.  Det var väl utvecklingsavdelningens bidrag till det hela. Jag fick senare be Pelle att ta bort en del gull-gull under huven. Den var allt för svårkörd och hade ingen bra tomgång.

Bilen kom att hamna i familjen Wennlos semesterhus i Marbella i Spanien. Det blev inte så många mil med bilen, men desto mer körning i bergen.
- Den fungerade perfekt och var till mycket stor glädje.

Innan Saaben blev medelhavsbo kördes den vid flera tillfällen av Erik Carlsson  med bland annat prinsessan Lillian som passagerare.

- Jag var god vän med prinsessan Lilian och prins Bertil, det hände att hon ringde och bad att jag skulle komma över. Prins Bertil och jag och Erik hamnade ofta i garaget. Bertil var så intresserad och ville alltid titta under huven på Saaben.
Taggar: Projektbilar
Grattis Sten Wennlo!
Grattis Sten Wennlo!

Kommentarer

#1
Sven
2010-05-06 14:49

Men då får vi lov att gratulera Claes och Klassiker också! Snacka om en bil med bakgrund värd att dokumentera... Det är inte en bil ni och Saabmaffian räddat, det är ett stycke kulturarv! Sälj den för allt i världen inte - lotta då hellre ut den till trogna prenumeranter.

Själv är jag sååååå trogen...!!! :-)

#1
Kurre
2010-05-06 14:57

Frågan är i så fall bara vad som är vinstlotten, att vinna bilen eller att inte vinna den...

#1
Pelle
2010-05-06 15:33

Tro ja det med tanke på att man var polare med Prins Beril att man då fick en gratis Saab 9000 i present. Vilken vanlig knegare hade fått detta !?.Undrar om min kommentar får stå kvar denna gång !?.Det kostar uppenbart att trampa på fel tår. :)

#1
Erik
2010-05-06 15:35

Det är ju inte första gången Saab-folk fuskar... :-) Men som sann Volvovän måste jag säga att den Bilen är inte fel, inte minst genom sin intresanta historia! Men jag hade nog hellre sett att det var en 900, din sista Saaben värd namnet!

#1
Benke
2010-05-06 23:20

Pelle, detta är en sajt om gamla bilar och balla grejer! Låt Klasskampen stå mellan Volvo och Saab på denna sida:-)

#2
lennart rudström
2013-08-16 17:10

saab har gått i konkurs. De som kämpade för att få fram en ny modell förlängde bara lidandet. Det hade de insett om de bara hade tittat på den ynkliga försäljningen under åren. Även ett barn kan ju inse att saab skulle sopas bort av de stora biltillverkarna. Den store mannen ringde klockan ett på natten och ville ha de senaste registreringssiffrorna. Då var det bara att klä på sig och åka till kontoret och ta fram siffrorna och sen ringa den store.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.