Bild
Nästa artikel
Extrachaffisen

Extrachaffisen

Arnes backspegel

En övningskörning slutar med en krock och en glasskadad högre tjänsteman.

Jag började på JE Karlssons åkeri hösten 1967 och blev då tilldelad en Scania -56: a schaktbil men redan efter några månader blev jag erbjuden att köra en Volvo Viking kranbil som hade fast körning för Televerket.

Anledningen var den att den tidigare chauffören var inte välkommen tillbaka, han hade nämligen åkt till skroten för att avyttra inhämtat teleskrot i form av bly och koppar, pengarna stoppades således i egen ficka. Det var jättebra körning, man skulle tillgodose telearbetare med förnödenheter som t.ex. gasflaskor putstrasor, arbetshandskar m.m. något som man hade laddat flaket med. Som grädde på moset fick jag med mig Runo en kille som så småningom skulle få en lastbil för liknande körningar.

Runo var väldigt sugen på att köra så jag tog tillfället i akt och satte mig bredvid som en bilskolelärare. En dag skulle vi köra till Nynäshamn där några televerkare väntade på prylar. Solen sken och livet lekte men plötsligt blir Runo bländad av solen och tyvärr händer det på den smala viadukten över järnvägen alldeles innan vägskälet mot Torö. Runo hamnar lite för mycket i det mötande körfältet vilket drabbar en mötande bil.

Det visar sig vara en högre tjänsteman vid Nynäs petroleum som fick sin svarta Borgward Isabella kraftigt demolerad, hela fronten blev intryckt och tjänstemannen blödde ymnigt från pannan som hade varit i närkontakt med den numera krossade vindrutan.

Lastbilens vänstra framskärm var upptryckt mot förardörren så den inte gick att öppna varvid både "instruktör" och chaufför fick krångla sig ut genom högerdörren. Runo blev skärrad, men jag sa ta det lugnt ,det här ordnar sig. Jag säger att det var jag som körde. Folk samlades och undrade vad som hänt? Jag blev bländad av solen sa jag. För att kunna hjälpa till att röja på platsen så att trafiken kunde passera krokade jag i min kran i Borgwarden och lyfte ner den för slänten intill vägbanan.

Sedan bar det av mot Nynäshamn där Telegubbarna väntade, vi möter även en bärgningsbil modell mindre, jag tror det var en Land Rover, han fick nog jobbigt med att få upp den kvaddade Borgwarden från slänten. På bilden som är tagen i Rågsved syns den nymonterade framskärmen och nu var det bara att gasa vidare.  

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.