Bild
Nästa artikel
Besiktningsfritt  för 50-åringar!?

Besiktningsfritt för 50-åringar!?

Reportage

Minst 50 år gamla bilar föreslås slippa kontrollbesiktning. Transportstyrelsens förslag ska nu godkännas på EU-nivå.

Bilar som är minst 50 år och motorcyklar som fyllt 40 ska befrias från kravet på kontrollbesiktning föreslår Transportstyrelsen. Tidigare har bilar som är äldre än 1950 sluppit besiktning. 

Ändringen ska inte gälla fordon som används i yrkestrafik. Bilen eller motorcykeln måste också ha godkänts vid en besiktning året innan gränsen för besiktningsfrihet uppnåddes. 

För bilar som är mellan 30 och 50 år gamla blir det ingen förändring – de måste även i framtiden besiktigas vartannat år. Förslaget ska nu godkännas på EU-nivå.  Om de nya besiktningsreglerna går igenom gäller de från den 20 maj 2018.

Enkät:
Slutbesiktigat
för 50-åringar
– vad tycker du?


Jonta Hänninen
Ägare CC Motors

”Jag tycker att tankegången är i grunden bra, så gamla bilar rullar oftast väldigt lite. Dessutom försvinner kompetensen på besiktningsstationerna snabbt nu, personalen kan allt oftare inte hantera gamla bilar. Samtidigt är många sena 60-talare väldigt brukbara och om folk börjar köra mer med dem av ren snålhet är det inte bra. Men på det hela är förslaget välkommet!”

Peter Brobäck
Ordförande Svenska Volvo 140-klubben

”Jag är kluven, men mest positiv. Det största problemet med besiktningar av våra bilar är att CO-halten kan vara lite hög eller att besiktaren inte förstår hur glapp en pitmanarm är normalt på en 140. Men vi har ju också medlemmar som inte gör några reparationer själv på bilarna och för dem kan det ju vara bra att få reda på problem.”


Jan Tägt
Generalsekreterare MHRF

”Tekniska fel är en väldigt liten olycksorsak. Vi tror inte att det här skulle leda till ökade risker på våra vägar. Det är inga problem med fordon som är besiktningsfria idag. Förslaget visar på ett välförtjänt förtroende mot alla fordonsentusiaster. ”

Claes Tingvall
Tidigare trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket

”Besiktning är viktigt, men anpassa till bruk och skick. En bil skulle kunna få varierad besiktningstid beroende på skick och hur mycket den verkar köras. Då skulle en felfri bil som körs få mil få en tid ganska långt fram i tiden. Man skulle också kunna ha regeln att vid ägarbyte så ska den in på besiktning. Ta inte bort besiktning, men det kan få gå 3–5 år mellan gångerna om bilen är i fint skick och körs lite.”

 

Vad tycker du förslaget med besiktningsfritt!

Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Mark Willhans
2017-04-07 15:56

Jag kommer ändå göra en periodisk kontroll på några av mina bilar ibland. Den här kontrollen av framvagnen de gör på skakmanicken är svårt att få samma koll på hemma i garaget, liksom att konkreta mätvärden på bakbromsarna är guld värt. Dessutom får jag utsläppsvärden som berättar för mig hur förgasaren är justerad. När jag tog ut en sommarbil under 2016 som hade stått stilla i fem år så trodde jag att jag hade full koll på bilens skick. Trots det fann vi någon enstaka grej som jag helt hade glömt bort.
Jag är ingen stor anhängare av besiktning, men den har några fördelar.

#2
Hasse
2017-04-08 18:06

Jag skulle hellre se att det infördes gratis kontrollbesiktning för bilar äldre än 50 år, än att kontrollbesiktningen slopas helt för dessa bilar.

#3
Martin
2017-04-19 12:33

tycker det är en obra ide, besiktning vart femte år i varje fall
bilar som körs lite får också ålderskrämpor, precis som kolik hos gamla hästar
och det är svårt att kolla bromsar själv
har man inte råd att besikta då ska man inte ha bil
50 år bakåt har vi redan snabba vagnar som Saab V4 och snart 99 och BMW 2002 ti

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.