Bild
Nästa artikel
Bertones Amerikanare

Bertones Amerikanare

design

Bertone bildades redan 1912, främst som karossfirma, men senare åtog man sig även produktion på rent reguljär basis åt biltillverkare. Men det är deras stilstudier, specialkarosser och futuristiska konceptbilar dom är mest kända för.

Inte särskilt många uppdrag kom att göras över på andra sidan atlanten men en kontakt som fanns var Stanley H Arnolt i Warsaw, Indiana. Arnolts business var att köpa in engelska sportbilar skeppa dom till Bertone som designade och byggde karosserna och sen sälja dom under eget flagg i staterna. Först ut var en laddning MG TD, som först gick till Bertone för karossering, och sen vidare till Amerika.
Detta var dyra vagnar, listpriset var $3145, mer än en Buick Super cabriolet samma år. 67 coupéer och 36 öppna bilar byggdes innan Arnolt riktade blickarna mot Aston Martin.

Tre Arnolt-Aston Martins gjordes innan Aston martin själva stoppade projektet. 3-4 stycken till kom dock att byggas av Bertone i efterhand beställda av Stanley Arnolt privat. Dessutom Bertones enda Bentley beställdes av honom för sin frus räkning i samma veva.

Mest kända av Arnolts bilar var Arnolt-Bristol som det även kom att tävlas med intensivt, 1953-59 skall 142 stycken ha byggts, i fyra utföranden från den rena racerbilen som kallades Bolide till civiliserad gatbil, en coupé fanns också att få. Karosserna kom återigen från Bertone.
Taggar: Bildspel

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.