Bild
Nästa artikel
Lada Niva 40 år!

Lada Niva 40 år!

Jubilar

I år var det fyrtio år sedan Niva presenterades, den robusta ryska terrängbilen som tillverkas i samma stil än idag.

Niva, eller VAZ 2121 som den också hette var Ladas första egna konstruktion, och det var en bil av Sovjet för Sovjetiska förhållanden. För ett land där stora delar av vägnätet är uselt eller sämre, eller saknas helt var den stöddiga fyrhjulsdrivna bilen med kort hjulbas och rejäl markfrigång väl behövlig.  Förändringarna från grundkonceptet har varit ganska få,  1984 fick man en femväxlad låda, och senare har sortimentet utökats till både pickuper och fyrdörrars förlängda modeller. Men grundformen är densamma och i stort sett också mekaniken med permanent fyrhjulsdrift.  Niva blev också en stor exportframgång, men ansågs vara lite väl spratansk för många. Så därför kom det fram ett antal specialmodeller, främst i Tyskland och Frankrike erbjöd man en mängd mer eller mindre fantasifulla specialare av Nivan, här visar vi en del av dessa ibland lite märkliga kreationer.
Taggar: Bildspel, Lada Niva

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2017-07-17 23:30

Måste vara ett synnerligen tröstlöst jobb på Ladas Nivaavdelning, att försöka få till ett lyckat utseende på något som är så helt hopplöst fult från början. Sista bilden är väl att betrakta som gammaldags sovjetpropaganda av klassiskt snitt, gigantiska hjul i glupska sjukhus som utstrålar björnstyrka och betvingande av elementen. Sedan ser man att pengarna tog slut och inte räckte till en anständig framaxel...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.