Bild
Nästa artikel

Bilskatt i Belgien

Fyndskick

En annorlunda museiupplevelse väntar i Belgien. På Mahymobiles är det både bredd och bruksskick, men också toppfina unika samlarbilar. Klassiker fick tjuvkika in på lagret...

Ghislain Mahy hade alla förutsättningar att samla på bilar. Han etablerade tidigt en blomstrande bilhandel och uthyrningsverksamhet i Gent. Under 1950-talet köpte han unika bilar för metallvärdet och lagerlokalerna fylldes målmedvetet på.

Idag förvaltar sönerna en spännande samling som omfattar ca 950 fordon. 250 av dem finns till beskådan i centrala Bryssel på museet Autoworld, en ganska stel och oinspirerande uppvisning om än i en fascinerande lokal.

Desto större är upplevelsen på Mahymobiles, ett museum under långsam uppbyggnad två timmars bilresa från Bryssel, i byn Leuze-en-Hainat. I en nedlagd gammal textilfabrik kryllar det av existenser, sådana du minns eller har sett på bild och andra du bara häpnar över. Lokalerna i sig och det faktum att vissa bilar tillåts vara lite skamfilade gör upplevelsen komplett.

En hel avdelning med en uppbyggd utställningsinredning från Citroën med stålrörsmöbler och uppskurna demonstrationschassin från 1930-talet är en perfekt njutningszon, gärna med en kall belgisk öl i handen.

Snart kommer ett av Europas största bilhistoriska bibliotek att öppna, men det är en ständig kamp med finansiering och tid. Mahys gigantiska samling är långt ifrån lätt att hantera.

När Klassiker var på besök fick vi som första utomstående besökare smygtitta in på lagret, en näranog hjärtattacksframkallande upplevelse.
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.