Bild
Nästa artikel
Björn Waldegård till minne

Björn Waldegård till minne

Rally

En legendar har gått ur tiden

Björn Waldegårds karriär började i en folka på grusvägarna hemma i Rimbo på sextiotalet. Ganska snart avancerade han för att köra tuffare bilar både i Sverige och i internationella sammanhang. Porsche 911, Lancia Stratos Ford Escort är några mnodeller som Björn körde till seger i rallyn. 

Speciellt framgångsrik blev han i de tuffaste utmaningarna, som det hårda safarirallyt där han stått på vinnarpallen inte mindre än fyra gånger. Sista gången 1990 då han blev, och är fortfarande, den äldste förare som vunnit en WRC-tävling.

Efter att rallykarriären avslutades 1992 kom han att höras som expertkommentator i TV-sporten och kom även att figurera flitigt i rallysammanhang ända in i det sista. Så sent som i juli uppvisningskörde han en Toyota Celica Turbo på Goodwood festival of speed. Björn Waldegård blev 70 år.

Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Lasse J
2014-08-30 12:21

Bedrövligt!

#2
Gaute Halsaunet
2014-08-30 19:50

Veldig trist, har hørt hans kommentarer i rally på tv i mange år. Det virket som han kjente alle og visste hva som foregikk i alle team. Veldig trist å høre at han nå er gått bort.

#3
Hasse B.
2014-09-01 17:01

Dyster nyhet, verkligen. En av de stora grabbarna man såg upp till om man växte upp på 70-talet.

#4
Martin Norlin
2014-09-01 19:55

Stor sorg.
Även stor sorg att Björn gick bort samma dag som Brasse, media orkar tyvärr inte med två storas bortgång.
Stor sorg.

#5
Rich
2014-09-02 09:27

En tävlingsmänniska in i det sista.
Man minns speciellt dom man träffat och pratat med under en tävling.
Dom uppvisningskörningar han gjorde för Toyota under 2000-talet inom ramprogrammet för WRC under mottot "Slowly sideways" tyckte han "gick för långsamt" och var ingen riktig utmaning. Säger väl allt...

#6
vwjensa
2014-09-03 14:05

Rallyvärlden har förlorat en underbar rallyikon och inspirationskälla!!
Hade lite kontakt med han för ett par år sedan då jag frågade honom en del om en av hans första rallybilar en Volkswagen 1500 som jag ska bygga en replika av är det tänkt och han blev eld och låger och ville att jag skulle hålla honom uppdaterad med detta och det e med stor sorg jag känner att han tyvärr inte får se den när den väl är färdig!
Han har varit en stor idol för mej när jag började med rally och mina gamla folkor ska ni veta!!
Hoppas han har det bra i rallyhimlen nu och tittar ner på alla som håller på fortfarande!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.