Bild
Nästa artikel
Bygg din egen retromack!

Bygg din egen retromack!

Reportage

Nostalgimacken har blivit något av en folkrörelse – trots torrlagda pumpar. I Klassiker 1/2021 bygger Lars "Julle" Olofsson tillsammans med ett mycket dedikerat gäng en egen Nafta-station.

På senare år har mängder av fantastiska små minimuseer fyllda med bil- och bensin-relaterade föremål vuxit upp över hela landet. Nostalgi-macken har blivit ett begrepp, ett eko från förr när bensinstationen var en plats där bilen tankades och sköttes om.

Bygg din egen retromack!

Macken med sin trafik och möten gav en levande landsbygd där fyllning av tank, kontroll av ringtryck och puts av rutor sköttes av ett biträde i uniform, givetvis försedd med bensinbolagets logotyp. Artigt bemötande istället för självbetjäning.

Shellmacken på museet Jamtli i Östersund.
Shellmacken på museet Jamtli i Östersund.

Bensinmackarna i tätorterna var ofta tempelliknande byggnader men ute på landsbygden var de i regel mindre och med ett enkelt platt tak lutande snett uppåt mot bensinpumpen. Det är en macktyp som fått namnet ”Sittande Hund” – en arkitekturstil som kom redan på 1930-talet och som i profil påminner om en vilande hund.

Tankarna på en egen mack börjar ofta med ett intresse för ett visst bensinmärke, en samling oljeburkar, eller kanske en gammal bensinpump. Kåre Torfjäll, min ständige vapendragare, var tidigt ute med att ställa upp en gammal bensinpump i sin villaträdgård och jag har under åren med stora ögon sett hans Caltexsamling växa på hyllorna i hans garage.

Mitt eget intresse av att bygga en mack har länge legat latent men när väl tankarna på en mackbyggnad med bensinpumpar och saker runt omkring fått fäste fanns ingen återvändo – projektet Mackplan var igång!

Jag själv är ingen samlare och mackprylar från populära märken som exempelvis Koppartrans, BP eller Caltex kostar ibland förvånande mycket. Det finns mycket ute på marknaden och nya bensinrelaterade prylar dyker upp hela tiden.

Caltexmacken i Mörarp.
Caltexmacken i Mörarp.

Det har blivit lite av en industri med reprotillverkning och kopior vilket innebär att det är hyggligt lätt att bygga upp en mackmiljö. Svårigheten ligger mer i att välja bolag och kunna sortera bland allt som finns.

Friheten att själv välja utformning och stil är stor, det finns inga rätt och fel. Min egen plan var redan från början att bygga en riktigt tidig mack, vi pratar sent 1920-tal.

Bygg din egen retromack!

Bolaget bestämdes till Nafta Syndikat som köptes upp av Gulf redan 1937. Men oavsett bolag så är egentligen själva mack-byggnaden det centrala och det största projektet där det kan behövas mycket hjälp.

Kåre var förstås direkt med på idén, dessutom tände grannen Hasse Gustavsson och kompisen Magnus Myrenhammar på projektet. Jag fingrade på grävmaskinens nycklar, tittade på Hasse efter att kaffemuggen druckits ur.

Mackplan var igång!
 

Läs hela reportaget i Klassiker 1/2021!
Läs hela reportaget i Klassiker 1/2021!
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.