Bild
Nästa artikel
Chitty Chitty Bang Bang på riktigt

Chitty Chitty Bang Bang på riktigt

monsterbil

Barnboken om den magiska flygande bilen Chitty Chitty Bang Bang, är välkänd och lästs av generationer sedan den kom ut första gången 1964.

Den skrevs  av Ian Fleming, mest känd för böckarna om agenten James Bond, men Chitty Chitty Bang bang hade en verklig förlaga, som förvisso inte kunde flyga, men nästan.
Det var greve Zborowskis monstruösa racerbilar från det tidiga 20-talet som  gick under detta namn. Bilen ovan är en av dom med greven Zborowski vid ratten. Motorn i denna Chitty-variant var en 300 hästars flygmotor från Maybach. Till sin hjälp hade greven ett snille som hette Clive Gallop, som tidigare hade hjälpt W.O Bentley att konstreuera de första Bentleybilarna. Chittybilarna konstruerades och byggdes i ett uthus på greve Zborowskis god, Higham Park utanför Cantyerbury.  Totalt blev det fyra Chitty Bang bang-bilar, och dom användes flitigt, inee bara på racerbanor, utan greven tog dom också på lånturer tvärs över kontinenten, och i ett fall tvärs genom Sahara.
Den mest kända av bilarna var den sista, kallad Higham Special, den hann greven själv aldrig köra för han omkom i en olycka med en Mercedes i Italienska Grandprixloppet 1924.  Higham Special hade en 27 liters Libertymotor, och kom att döpas om till "Babs" av John Parry-Thomas som köpte den från Zborowskis dödsbo. Med denna maskin slog Parry-Thomas hastighetsrekord 1926 med 274km/h på Pendine Sands, Wales.  Året efter omkom Parry-Thomas i samma maskin vids ett nytt rekordförsök, och vraket grävdes ner på Pendine. Där låg det i flera decennier inna bilengrävdes upp igen och renoverades.
 

Chitty Chitty Bang Bang har troligen även inspirerat Chris Williams att bygga monstret "Mavis". Chitty Bang Bangs elaka tvilling med en 42 liters Packard V12 på drygt 1500 hästkrafter. Länk till den skapelsen till höger.
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.