Bild
Nästa artikel

Det franska ordet läckage

GRATIS CITROËN DEL 6

Lënnart är en törstig typ. Han halsar exklusiv olja serverad direkt ur burken och åtgången av kylarvatten är betydande. Och vad ska vi tro om framvagnsinfästningen?

Fråga: Hur ofta har du som nutida bilist nöjet att hantera äkta plåtburkar på macken?

Svar: Väldigt ofta. Om du kör Citroën XM.

Vi ska på direkten styra bort detta påstående från XM som kollektiv, det finns säkert massor snustorra typer där ute. Men nu talar vi Lënnart. Inkontinente Lënnart. Lënnart i behov av vuxenblöja.

Plåtburkarna, solidgröna, innehållande den speciella LHM-oljan för Citroën, gör att hanteringen får en lite elegantare inramning, det medges. Och vi ska heller inte glömma att ordet läckage låter svalt franskt och tjusigt att uttala.

Men faktum finns där. Samvaron med Lënnart präglas av ett jädra hällande och sölande. Så här långt har vår XM krävt mer än tre liter hydraulolja (till både broms, styrning och fjädring i ett) och lika mycket kylarvätska för att behaga släcka varningslampan på panelen.

Bara de senaste två veckorna.

Att den tycks rinna rakt igenom bekräftas av de skarpgröna fläckar färdiga att miljöprovas inför domstol som avtecknar sig mot snö men också asfalt, på jobbet, i förorten.

Annars är det som hela bilen har skärpt till sig. Den oroliga tomgången har stabiliserats en aning, och bilen bevisar dagligen sin överlägsna fjädringsförmåga. Det är rent enastående på det sätt som fartguppen absorberas, utan antydan till eftergung eller oro i organen.


Flera XM-glada läsare har varnat oss för den hemskaste av händelser som kan drabba en XM. Det berömda framvagnssläppet. Att fjädringens övre fästen helt enkelt är så rostiga att hela baletten släpper och far upp genom motorhuven. Låter sisådär kul. Raskt inspekterades Lënnarts armhålor. Bilderna ser du här.

Vad säger experterna? Ska vi vara oroliga?

Kommentarer

#1
Fille
2009-02-12 08:43

Byt fästena! Det finns kanske att få originalfästen från Citroen ännu men troligtvis är de ganska dyra. Ett förmånligare alternativ är nylanderfästen, googla det så får ni se.

Aaah, man blir riktigt XM-sjuk... Får väl plocka fram min egen ur garaget. Mend et är ganska stora pölar under den med ;-)

#1
Billy
2009-02-15 16:28

Byt dessa fästen nu då de verkligen inte ser krya ut alls !!!!
försök få tag i frächa originalfästen , annars finns ju som sagt nylanderfästen (en mkt bra och stark lösning) Dock lite pill att få dit.
Sök efter fästen (original) på denna sida så ska ni nog få napp på friska saker !
http://citroenakuten.egetforum.se/board/

Lycka till !

#1
Anders Weilander
2009-02-15 17:17

Hej!

Rostangreppen ser alarmerande ut. Kraftiga gupp i vägen eller en oförsiktig passage över en trottoarkant kan medföra att hela fjäderbenet
lossnar och framhjulet låser sig i hjulhuset.
Således omgående reparation föreslås.
Jag har med egna ögon sett vad som kan hända!
Hälsningar från trogen klassikerläsare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.