Bild
Nästa artikel
Dodge i Taquara 1978

Dodge i Taquara 1978

Sydländsk

Den lokala Dodgehandlaren sponsrar en årlig festival som kallas Parade Ciranda Teuto Riograndense i staden Taquara, Rio Grande do Sul, Brasilien.

Detta är 1978 års Dodge från Chrysler do Brasil och är egentligen ärvda kläder och lånta fjädrar. Längst till vänster en Dodge Gran Sedan, som egentligen är 1967-69 års Dodge Dart, denna kaross byggde man på i Brasilien ända fram till 1982. De andra Dodgarna är lite modernare, men strängt taget ingen Dodge utan en brittisk Hillman Avenger som i Brasilien gjordes under namnet Dodge Polara mellan 1977 och 1982. Detta kom sig genom att Chrysler hade köpt upp Rootes-concernen i England , och deras Avenger såldes även i Nordamerika under namnet Plymouth Cricket.

Polaran byggdes även i Argentina, där den senare blev en Volkswagen och levde vidare som sådan fram till 1988. Hemma i Europa bytte modellen också namn under sin levnad. Hillman fasades ut och de sista åren såldes den som Talbot, Sunbeam och Chrysler beroende på vart den såldes, och modellen försvann 1981.

Taggar: Reportage, Hem, Dodge

Kommentarer

#1
Christian Carlsson
2013-06-27 21:48

Hillman Avanger - en "världsbil" i många avseenden. Dess lite större syskon av Arrowtyp föddes som Hillman Minx / Hunter i England och hamnade slutligen i Iran benämnd Peykan och en mycket förekommande taxivagn. Avangern fanns i vissa heta versioner - spolier och stripemonterade från fabrik - mest igenkända genom sina hockeyklubbebaklyktor - försök möta en på svenska vägar - lycka till!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.