Bild
Nästa artikel
Dubbelt Darracq, med massa kubik 1905

Dubbelt Darracq, med massa kubik 1905

Från förr

I begynnelsen var det enda motortrimmet större motor.

Något ovanligt, dels för att det är ett färgkort från 1906 , dels för att det är en en Darracq som kommit lite i skymundan. Föraren Victor Hemery och hans mekaniker Victor Demogeot vann den prestigefyllda Vanderbilt cup med denna maskin 1905. Den gigantiska maskinen kan misstas för en sexa men är fyrcylindrig, med pargjutna block. Volymen var imponerande 14,5 liter och den uppges haft en effekt på närmare 200 hästkrafter. Detta låter riktigt spännande när man tittar närmare i bakhjulen där bilens enda broms sitter med sina pyttesmå trummor...  
Av kortet att döma så tävlades den maskinen med under 1906 också, men redan i december 1905 stod Darracqs mest monumentala racer färdig, med en V8 byggd av två fyror och en total volym på hela 25,4 liter. Men bromsarna verka föga uppdaterade.
Den 30:e december körde Victor Hemery den här till ett nytt hastighetsrekord på 176,4km/h i Arles , Frankrike. Strax efterår tog man maskinen till Ormond Beach i USA för nytt rekordförsök, denna gången stannade klockan på hisnande 197km/h.

1909 pensionerades Darracqen, och sov törnrosasöm i närmare 100 år innan den återigen kom ut renoverad till sin forna standard.  Här vid Prescott Hill  och det verkar inte vara något för klena nerver att ge sig på att hantera den här besten... http://www.youtube.com/watch?v=46Z1-BAm-QM#t=10

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Viljam
2013-09-09 10:11

Den bör säkerligen ha haft intressanta köregenskaper.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.