Bild
Nästa artikel
Edos mack blir museum

Edos mack blir museum

flyttas från Mariehamn

I Mariehamn på Åland kunde man länge få hjälp med tankningen och slippa försök till korvförsäljning. Men nu är Edos mack stängd. De goda nyheterna är att den återuppstår som museum!

Bröderna Karlssons bensinstation i Mariehamn på Åland var en institution. Där fick man inte bara hjälp med att tanka, Sven och Åke sålde också reservdelar och allt med en vänlighet som var svårslagen. Stamkunder kunde ha sin egen oljeburk på en hylla på macken för att kunna fylla på vid behov.

Nu har Sven gått bort och den lätt lutande bensinstationsbyggnaden kunde ha blivit ett offer för förändringens vindar. Men i det här läget grep Geta Nostalgi- och Motormuseum in. Hela macken inklusive allt som fanns inne i byggnaden ska flyttas till museet!

Ålandstidningen berättar att museiföreningens tanke är att allt ska bevaras som det var. Vägguret som stått på fem över tolv i många år ska förbli ouppdraget, det här ska inte bli någon tillrättalagd nostalgimack. Allt i macken dokumenteras noggrant innan det läggs i kartonger så att det ska kunna packas upp på rätt plats igen.

På Geta Motor- och Nostalgimuseum i den nordligaste delen av Åland kan du besöka macken precis som den såg ut när den stängde.

Vi besökte Sven Karlsson i nummer 3/2018.
 
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.