Bild
Nästa artikel
Esso: Glaskuben

Esso: Glaskuben

Mackar att minnas

Ett litet drivhus. Drivmedelshus.

Sexton rutor i gavlarna, lite mindre än 40 på vardera långsida. Ett litet drivhus. Drivmedelshus. Glas kan få en mikroskopisk byggnadskropp att etckna sig stor, rak  och viktig. Men undflyende.

Den lilla macken tar för sig i gaturummet, ställer sig strikt, mitt i synfältet, ber inte om ursäkt, ändå är den nästan upplöst i konturerna. Ett utåtpekande skärmtak på en kub av ljus. Anar man inte profilen av en bensinman i arbete därinne, med skärmmössa och allt, i ett halvt metafysiskt tillstånd.

Fyra stela gestalter står axel mot axel utanför. Fyra ombudsmän. Ett rörsystem någonstans, en osynlig cistern – skarp lukt. En inverterad urinoar! En gemensamhetsinträttning för konkurrerande aktörer i en marknadsekonomin där hanteringen har reducerats till en skenmanöver, ett händelsefattigt skådespel framför något som liknar en modernistisk julkrubba.

Man kan tänka sig magin om natten. Ljuset i lådan.
Och en helt ny uppsättning ogenomtänkta metaforer.

Men en fantastisk liten mack är det. Om det kan vi vara överens.

Bilden är en av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.
 
Bilder från Arne Schelins arkiv.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2014-03-17 10:34

Var är det ?

#2
Bengt Nordström
2014-03-18 13:26

Gumshornsgatan på Östermalm i Stockholm?

#3
Per Schönning
2014-03-18 16:41

Gumshornsgatan är helt rätt. Skulle gå och fota platsen igår men hann tyvärr inte men idag var jag där. Den ser annorlunda ut idag för gatan är avstängd och där glaskuben stod är en lummig gårdsmiljö.
Intressant att se alla foton på mackarna, som ju var mycket vanliga överallt i Stockholms innerstad. Har hittat några gamla foton på framför allt skyltarna för mackarna syns ofta inte då det inte var de som då var motivet. Hoppas på flera foton även på de andra märkena också. - Hur kan jag skicka in mina foton?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.