Bild
Nästa artikel
Esso: Östermalmstorg, Stockholm

Esso: Östermalmstorg, Stockholm

Mackar att minnas
Vi vill gärna tro att detta är macken vid Östermalmstorg. Hörnmacken. Det fanns ett antal i huvudstaden – sedan länge bortrationaliserade av hygienskäl. Här har just en Saab 96 klarat av blandningsproceduren och repat liv i 850-kubikaren och det ska ta åtminstone en 20 minuter innan den treprocentighaltiga doftmarkeringen till sin helhet vädrats ut ordentligt i kokvrån ovanpå. Där familjen steker fläsk så ofta det bara går för att skyla över.

Med lite god vilja och rejäla kofångare kan man fortfarande 2014 snedda in med kärran i ett och annat av dessa kvarlämnade servicehörn. Men räkna inte med en honnör som hälsning.

Bilden är en av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.
 
Bilder från Arne Schelins arkiv.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Carl
2014-03-13 10:08

Vill minnas att stationen fanns kvar på tidigt nittiotal och att jag tankade min BMW 318 där vid något tillfälle.

#2
Fredrik von Mentzer
2014-03-19 13:22

Vill minnas samma sak och att jag tankade där med min Saab 900 -86...automat, elhissar,sollucka, lågt miltal vill jag minnas med..varför sålde man den? Hade ju vart given på träffpunkt 80 idag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.