Bild
Nästa artikel
Esso: Polis-Valiant i Häggvik

Esso: Polis-Valiant i Häggvik

Mackar att minnas

I Klassiker 1/2014 berättar vi om bildskatten från Esso som Arne Schelin kommit över. Hundratals fotografier av mackar i mellansverige. Under våren kommer vi att publicera många av dem här på webben. Nu stannar vi till i Häggvik.

En svartvit Polis-Valiant har stannat till på Essomacken. Tanken fylls med Esso Extra och oljan kollas. Några uniformerade poliser syns inte till, kanske är det en civilanställd som skickats till macken. Det är tidigt 1970-tal och vår i luften. På en vagn bredvid mackbyggnaden erbjuds "Atlas-däck med Esso-garanti". Essomacken i Häggvik norr om Stockholm låg alldeles vid Europaväg 4.

Bilden är en  av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.
Esso: Polis-Valiant i Häggvik

Kommentarer

#1
Leif Hurtig
2014-01-15 16:49

Även vinterbilden överst på sid 8 i Klassiker nr 1 2014 visar fd Häggviksmacken.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.