Bild
Nästa artikel
Esso: Rådings Garage
Så ser det ut i dag på Rådmansgatan 54. Skuggan av Rådings Garage finns kvar på fasaden. Bild från Google Maps.
Så ser det ut i dag på Rådmansgatan 54. Skuggan av Rådings Garage finns kvar på fasaden. Bild från Google Maps.

Esso: Rådings Garage

Mackar att minnas

I Klassiker 1/2014 berättar vi om Essobilderna som räddats från soptippen. Nu är det dags att åka till Rådmansgatan i Stockholm.

En pump på trottoaren, ett litet kontor och ett garage i källarplanet. En mack mitt i stan, på Rådmansgatan 54 i Stockholm. Rådings Garage står det på fasaden. Det måste vara tidigt 1960-tal. Det är sommar eller sen vår. Vårkappor och snitsiga kostymer.
 
Femtio år senare ligger det ett kafé i lokalen. Livsmedelsbutiken är ersatt av en låssmed. Inte ett spår av Rådings Garage. Eller förresten – kolla på fasaden. Fortfarande anas bokstäverna efter den gamla skylten.
 
Bilden är en av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.
 
Bild från Arne Schelins arkiv
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Retro
2014-01-24 18:33

En soppapump på trottoaren, helt fantastiskt. I dagens samhälle: hur länge hade den stått ovandaliserad och oklottrad? Hade slangen varit hel överhuvudtaget, frågorna hopar sig..

#2
Lasse
2014-02-22 18:34

Ser bara den moderna Googlebilden, går inte att bläddra i sidled?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.