Bild
Nästa artikel
Esso: Skymningsbild

Esso: Skymningsbild

Mackar att minnas

I Klassiker 1/2014 berättar vi om bildskatten från Esso som Arne Schelin kommit över. Hundratals fotografier av mackar i mellansverige.

En ögonblicksbild från okänt ställe, tidsmässigt verkar vi röra oss i det sena sextiotalet, kanske i skarven mot sjuttiotalet. I blickfånget, även om den är delvis skymd av en skylt, står en Chevrolet Impala sportcoupé. Den är med största säkerhet svensksåld. På den här tiden var det närmast exotiskt att åka till USA för att importera sin bil, nästan lika oerhört som att åka till månen.
Idag är det enklare att åka till månen än att hitta en Essomack i Sverige att tanka på...

Men var är vi någonstans? Känner någon läsare därute igen stället och finns det kvar?

Bilderna togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedda för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund.

Bild från Arne Schelins arkiv

 

Kommentarer

#1
Grandprix63
2014-01-20 19:08

Mårten, eller vem det nu är som scannat in Arnes fantastiska bilder och kan se
dem i större upplösning, går det att se eventuella länsbokstäver på bilarna?
Det kan göra det lite lättare att försöka luska ut var mackarna låg/ligger om man vet ungefär i
vilken del av landet som bilderna är tagna. De flesta som tankar gör det på den lokala macken.

#2
Carl Legelius
2014-01-20 19:52

På en del av bilderna går det att urskilja länsbokstäver men inte på denna och många andra tyvärr. Skärpa var inte alltid något som prioriterades...

#3
Håkan L
2014-01-21 10:34

Macken ligger på Lövstavägen i Hässelby. Finns kvar och är en Statoil fullservicestation idag. I bakgrunden kan man skymta gamla café Eden som revs 1970. Ett fantastiskt foto!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.