Bild
Nästa artikel
Esso: Televerkets favorit

Esso: Televerkets favorit

Mackar att minnas

En mack med bostad på övervåningen så att västtyska turister kunde få hjälp mitt i natten när Rekordens halvljus hade lagt av.

Kombinationen bensinstation och boningshus i ett är numera så gott som borta. Kanske finns det någon kvar, någon som vet? Stationen på bilden skulle kunna ligga någonstans i Kristianstads län då 142:ans registreringsskylt eventuellt börjar med ett L. Svårt att se. Årsmodellen på den pärlgråa (färgkod 101)142:an skulle jag säga är 1970. Belägg för detta är att den har breda nackstöd som kom på 1970 årsmodell och den låga skärmkanten som var borta på 1971 års modell.
 
Bakom Volvon syns en Opel Caravan P1 samt en Volvo PV 544. Till höger har en svensk folkhemssymbol parkerat; en Televerksduett reglementsenlig med tjänstebilsdekal och det för Televerket specialtillverkade takräcket med fästen för kviststång. Räcket tillverkades för övrigt av fångar på Härlanda fängelse utanför Göteborg.
 
På mackens vänstra gavel syns en vimpel med logotypen för Trollhätteglass. Företaget grundades 1933 för att 40 år senare fusioneras med GB Glace.
 
Bilderna är några av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Oscar G
2014-02-05 09:26

Undrar om inte detta (förutom Kristianstad Län) är själva Kristianstad, och om inte byggnaden finns kvar. Tycker jag känner igen den. Det får jag kolla näst jag passerar - om ingen bekräftat det långt innan dess.

Notera gatstenen! Om detta, som jag gissar, är Kristianstad så sträckte sig gatstensbeläggningen inte enbart genom staden utan över stora delar av Riks 15 (nuvarande E22) genom länet, genom större delen av Blekinge och dess fyra städer och vidare upp mot Småland. Mil efter mil efter mil.

Jag åkte en gång förbi Kristianstad i sällskap med en pensionerad stenhuggare, som gärna ville se den gamla genomfartsleden. Han hade nämligen i flera år huggit och levererat "knott" som skulle just till den sträckan. Vägbeläggningen skapade många arbetstillfällen när det begav sig!

#2
patrik jonsson
2014-02-05 21:20

Härliga bilder,Är nog född i fel årtionde

#3
Svenne Öberg
2014-02-07 12:12

Jag är ganska säker på att det är Esso i Tierp, även kallad Tierps Bilservice med innehavare Gusten Svensson. Man ser Shellmacken som nästa byggnad. Jag tankade där med min moppe runt 1971

#4
Viktor J
2014-02-09 23:46

Jag skulle också säga Tierp. Spana in korsningen Centralgatan/Övergången på google maps. Samma hus bakgrunden står fortfarande kvar och en Statoilmack huserar numera bredvid på höger sida..

#5
Oscar G
2014-02-10 09:09

Hihi - ja, Tierp var ju en bit från Kristianstad!
Funkis, fasadputs och gatsten fanns förstås lite varstans, så jag får försöka komma över min uppenbarligen felaktiga gissning.... ;-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.