Bild
Nästa artikel
Esso:  Vår på Östermalm

Esso: Vår på Östermalm

Mackar att minnas

Det våras för macken

Vi är på det fashionabla Östermalm, och en gång i tiden ansågs det en självklarhet att anlägga en bensinstation för närservice i ett sådant område. Fast bilparken känns ganska medelklass, några folkor och en Fiat. Förvisso gömmer sig en Mercedes bakom pumpen längst ut till vänster. Kanske smög sig Jaguarer och liknande ner i skymningen för påfyllning och en ruttvätt? Macken låg i hörnet av Styrmansgatan och Linnégatan.

Idag finns inte ett spår av verksamheten kvar, samma plats hyser en anonym barackliknade byggnad idag. Huset bakom verkstadsdelen och kvarteret i bakgrunden står dock kvar.

 
Bild från Arne Schelins arkiv

Bilderna togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedda för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund.
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.