Bild
Nästa artikel
Ford uppåt väggarna

Ford uppåt väggarna

reklam

Två olika reklamskyltar med Ford 1982!

Araldite visar att deras lim är starkt nog att hänga upp en bil på väggen, om man akut måste det.

Den tvådimensionella bilden bakom visar också just en Cortina, närmare bestämt en Cortina Crusader.

Ford Cortina var Storbritanniens bästsäljare nästan från starten. Från 1967 till 1981 var den etta med undantag för 1976. Då den passerades av - Ford Escort!

Men i början av åttiotalet kändes Cortinan lite passé, fortfarande populär hemmavid, men ute i den stora världen hade den och syskonet Taunus blivit frånåkta. Man hade en efterträdare nästan färdig, den hette Ford Sierra, som var närmast ultrafuturistisk gentemot företrädaren.

Men i väntan på den piffade man upp Cortinan i några specialmodeller, som Carousel och Calypso.

Sist i raden av specialare blev Crusader. Och med det fick man en mer ombonad interiör med velourklädsel och träpaneler, samt all annan utrustning man kunde tänkas i en Cortina. Många, men inte alla hade tvåfärgad metalliclack. 

Det blev en populär specialmodell för hela 30000 Crusader gjordes 1982-83. Den sista Cortinan, en Crusader såklart, rullade av bandet den 22:a juli 1983 och den kördes direkt till Ford Heritage Center i Dagenham där den står än idag.

 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.