Bild
Nästa artikel
Framtiden från Ford 1967

Framtiden från Ford 1967

Halvfigur

I framtiden skulle vi åka runt i små eldrivna bilar, och vi är ju nästan framme där.

I juni 1967 visade Ford i England upp den nätta lilla Comuta.  Det var tänkt att vara en praktisk stadsbil, liten, kompakt och ekonomisk.
Kompakt var den - Två meter lång och 148cm på höjden, och inom ramen för detta hade man även lyckats trycka in ett baksäte! 
Ett väldigt litet baksäte för väldigt små människor, men ändå.  I golvet satt drivkällan, fyra stycken 12-volts 85Ah batterier, i stort sett ordinära bilbatterier alltså. Hela ekipaget vägde 550 kilo.

På detta skulle Comuta klara en räckvidd på 6 mil i drygt 40km/h. Hade man riktigt bråttom kunde man pressa upp den i 60km/h. 
Det räckte till att kunna köra runt en liten sväng i stan ungefär, Comutan var ju aldrig avsedd för några långa semesterresor.  Den var heller aldrig avsedd att sättas i produktion, utan var ett experiment, hur skulle en kommersiellt gångbar elbil konstrueras 1967.

Det gjordes två Comuta i Fords nyöppnade utvecklingsavdelning Dunton Technical center i Essex. 
Framtiden från Ford 1967

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.