Bild
Nästa artikel
Grattis Carlsson på taket!

Grattis Carlsson på taket!

Jubilar

Idag fyller Saablegendaren Erik Carlsson 84 år!

Erik Carlsson från Trollhättan torde vara en av våra mest kända svenskar, trots att han egentligen slutade tävla som fabriksförare 1970, har hans profil som "ambassadör" för Saab inte bleknat utan snarare förstärkts med åren. Han är "mr Saab" med hela världen, och är ännu i högsta grad aktiv med att vara promotor för Saabs varumärke internationellt.

 

Få tävlingsförare har blivit såpass välkända i den breda massan utanför motorvärlden som han. I princip alla känner till och har hört talats om Carlsson på taket och hans bravader i rallyskogarna främst under sextiotalet, namnet och historierna lever ännu i högsta grad.

 

Tävlat med bilar började han med tidigt femtiotal, genombrottet kom 1955 med seger i Rikspokalen, och sen kom segrarna att avlösa varandra i skilda evenemang som RAC, Akroipolisrallyt, svenska rallyt, Monte Carlo med flera. De flesta komkurrenter stod smått förstummade över hur han kunde framföra den jämförelsevis undermotoriserade lilla saaben så hiskeligt fort.

 

Smeknamnet "Carlsson på taket" som slog igenom direkt i folkhemmet, lär ha myntats av C-G Hammarlund. Detta efter Carlsson rullat runt med bilen på en sträcka av Sörmlandsrallyt.


Och det var inte sista gången han rullade med bilar, det blev nästa något av Eriks specialitet att rulla runt och oftast ändå fullfölja loppet, det har även hänt att han medvetet rullat runt bilen bara för show. Saabarna var synnerligen lämpade för detta, chassit är lätt och oerhört starkt.

 

1963 gifte sig Erik med Pat Moss, hon var också aktiv ralltyförare och dessutom syster till den berömda Stirling Moss. Hon tävlade på den tiden för BMC och gjorde en kort sejour hos Ford 1963 men övergick till Saabstallet 1964, Pat kom att tävla aktivt ända fram till 1974.

 

På sextiotalet spirade privatflyget, man talade om en "flygboom" och även Erik och Pat kom att ta flygcertifikat 1967, valet av flygplan var inte så svårt, Saab givetvis, Erik flög Safir, och Pat valde sig den mindre MFI-9.

 

Efter rallykarriären så kom både Erik och Pat att fortsätta vara intimt knutna till Saab, nu som PR-människor, med hela världen som arbetsfält. Pat gick bort 2008, men Erik gör än idag det han är bäst på, att vara "mr Saab"

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Sven L
2013-03-05 08:25

Grattis, Erik!

Kan meddela att din pokal från Polska Rallyt fortfarande har hedersplatsen på min hylla, som den haft ända sedan 1964. Numera har den sällskap av träratten från min egen trubbnos-Saab, tillsammans med din och Pats bok "Kör bil bättre".

Hälsningar och gratulationer från kidsen som gjorde ett barnsligt men tappert försök att starta och hålla liv i din fan club den gången!

#2
Kaisa lindberg
2013-03-05 12:49

Grattis på 84 årsdag hoppas allt är bra

Från den lilla Kaisa (jobbade på saab då det var SAAB 1975-1988

#3
MCKS
2013-03-05 13:23

Gratulerer så mye med dagen!

Håper vi får se deg på mange SAAB- treff også i årene som kommer.
En bedre og mer enusiastisk SAAB-ambassadør en deg finnes ikke!

#4
Sören Fogdenius
2013-03-07 18:08

Grattis!
Jag är ingen "SAAB-man", men vill ändå sälla mig till de som idag gratulerar dig, Erik, på din födelsedag. Du är ju en riktigt stor(!)legend.
Ett trecylindrigt hurra; HURRA HURRA HURRA!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.