Bild
Nästa artikel
Grattis Förenade Bil – 100 år!

Grattis Förenade Bil – 100 år!

jubilar

Den fjärde februari 1921 grundades Förenade Bil i Malmö. Ett företag som hunnit med mycket på 100 år – bland annat att vara importör av BMW, Honda, Rolls-Royce och Mercedes Benz!

När två malmögrosshandlare slog ihop sina påsar 1921 så bildades Förenade Bil. Företaget importerade tyska N.A.G och Brennabor och amerikanska Dort och Marmon. På 1930-talet fick man bland annat agenturen för Morris och Mercedes-Benz i södra Sverige.
 

Grattis Förenade Bil – 100 år!

1927 började Allan Söderström arbeta som försäljare på Förenade Bil och 1946 blev han ensam ägare av företaget. Fortfarande ägs Förenade Bil av familjen Söderström.
 

Grattis Förenade Bil – 100 år!

1952 kom den första leveransen av BMW 501 till Malmö hamn och det är kanske som importör av BMW som Förenade Bil blivit mest känt.
 

Grattis Förenade Bil – 100 år!

Genom åren har man haft följande bilmärken: N.A.G, Brennabor, Dort, Marmon, Hupmobile, Indiana, White, Pierce-Arrow, Mercedes-Benz, ASEA el-bil, Morris, MG, Federal, GMC, Riley, Wolseley, Leyland, Nuffield, DeSoto, Morris-Commercial, BMW, Glas, DAF, Rolls-Royce, Bentley, Honda, Chrysler, Daihatsu, Isuzu, Subaru, Kia, Citroën, Rover, Fiat, Mini, Alpina, Lotus, Jaguar, Land Rover, Lexus och Peugeot!
 

Grattis Förenade Bil – 100 år!

Idag är företaget främst en återförsäljare av BMW och Mini och man har en rad filialer i Skåne. Att företaget fyller 100 år firas bland annat med den 256 sidor långa boken ”Bilfamiljen” som går att köpa från Förenade Bil.
 

Taggar: Reportage, BMW

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.