Bild
Nästa artikel

Husbilen dekalerad. Fantom till Nyköping

Knasfordon

Cykelbilen Fantom firar nationaldagen i Nyköping med ett unikt möte. Saab 95-husbilen har fått budskap klistrade på karossen.

Klassikers något egensinniga flotta av redaktionsfordon är ständigt på rull. Cykelbilen Fantom lastades på fredagen för vidare färd mot Nyköping där den kommer att visas på Motorhistoriska dagen i Nyköping, på lördag klockan 14.00 i Nyköpings hamn.

Det är Autombilsällskapet i Nyköping som anordnar Motorhistoriska Dagen - men man fokuserar för ovanlighetens skull på det motorlösa bilarna. Hamnen kommer att krylla av lådbilar, trampbilar och cykelbilar. Skillnaden mellan de två sista kategorierna är åldern på utövarna - trampbil är något som hör barndomen till. Cykelbil var den vuxne mannens redskap för nytta och sport.

För den med viss inblick i ämnet cykelbilar kommer denna dag kunna bevittna ett unikt för att inte säga historiskt möte mellan en Pedobil och Klassikers Fantom. Pedobil var den postorderritning som på 1940-talet verkligen gick att få ett verkligt resultat ur, Fantom var att betrakta som en ren fantasi. Pedobilen är en äkta 50-talare och den tillhör Göran Thörnqvist i Köping. Fantom byggdes i modern tid, men på gammalt vis.

Husbilen då? En kort rapport om de senaste rörelserna i geografin lyder: drygt 150 mil inom loppet av tre veckor! Klassikers medarbetare turas om bakom ratten för att så många som möjligt i Sverige sak få se skönheten live.

Vi ville låta lackeringen härda ordentligt, men nu har vi vågat oss på att klistra några små dekaler på, designade av Mark Willhans. Med risk för att såra Marks konstnärssjäl valde vi klisteralternativet, även om vi länge övervägde att släppa lös denna multitalang med pinstripepenseln. Kolla in Marks hemsida, klicka på länken till höger!


Husbilen kommer att få en genomgång av inredningen, men det är svårt att hinna med allt mellan utfärder och tidningsproduktion.

Små fel följer alltid efter en renovering och dessvärre kan vi konstatera att lacken har  spruckit på några ställen som en följd av karossens rörelser. Krommaterialet i rutornas gummilister har åldrats lite väl snabbt och när säsongen är slut får vi åtgärda både skrynklet och sprickorna.

Viktigast just nu är att ha den på rull. Om allt går om det är tänkt kommer den kunna siktas i trakten av Ã-rebro i helgen - välkommen att titta in!
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.