Bild
Nästa artikel
Kandidat #8 Mercedes-Benz 450SE

Kandidat #8 Mercedes-Benz 450SE

Årets klassiker

Det är dags att rösta fram Årets Klassiker 2015! Här är kandidat nr 8, Svante Lundqvists Mercedes-Benz 450SE!

Expressens motorjournalist Lennart Öjesten var en maktfaktor under flera decennier. Mercedes S-klass generation W116 var en säkerhetspionjär i allmänhet och det här exemplaret är det i synnerhet. När Lennart Öje­sten ville vara först i Sverige med ABS-bromsar fick han med sig Mercedesimportören Philipsons. Lennarts tjänstebil togs ner till Stuttgart där bromssystemet konverterades till Bosch ABS I. Den fick också gjutjärnsmotorn på 4,5 liter bytt mot den helt nya lättmetallmotorn på fem liter. Den V8:an gav 240 hk jämfört med originalmotorns 200 hk. Idag är det Svante Lundqvist som äger bilen och han har varsamt renoverat det som krävde åtgärd. Mercedesen har lackerats om och klädseln har färgbättrats. Inget i skicket avslöjar nu att bilen gått nästan 23 000 mil – den är lika fin som på Öjestens tid.
____________________________
Så röstar du: Läs instruktionerna i Klassiker 1/2016. Alla som röstar har chans att vinna fantastiska priser! Verktygsboden har bidragit med en enpelarlyft, hylsnyckelsats och en starthjälp. Dessutom helårsprenumerationer från Klassiker i potten! Senast den 18 januari måste du rösta.
Kandidat #8

Mercedes-Benz 450 SE 1976
Ägare: Svante Lundqvist
Foto: Simon Hamelius
Läs mer i Klassiker nr 7/2015

Kandidat #8 Mercedes-Benz 450SE

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.