Bild
Nästa artikel
Kunglig glans i Stoxa

Kunglig glans i Stoxa

Reportage

520 centimeter Saab kommer att dyka upp på Motorhistoriska marknaden i Stoxa. En Saab med kungligt förflutet!

Nej den är inte till salu, och nej, den kommer inte för egen maskin, Martin Bergstrands extralånga Saab 99. Martin ska ställa ut sin unika Saab på avdelningen för sevärda ”vrak” bredvid stora scenen. MHS breddar i år utbudet på denna klassiska marknad – som går av stapeln för 48:e året! Utöver trevligheter som musikunderhållning, bakluckeloppis och annat görs det plats för renoveringsobjekt i olika stadier. Det är allt från hopplösa vrak till nästan färdigställda bilar.
Martin Bergstrands lyx-Saab från 1976 byggdes av Heinels karosseriverkstad i Malmö enkom för Carl XVI besök i USA våren 1976 i samband med landets 200-årsfirande. Den förlängdes med 70 cm och utrustades två extrastolar, servostyrning och luftkonditionering med separata kanaler till baksätet. Totalvikten låg närmare två ton!

Efter att bilen skeppats tur och retur fortsatte den att vara i Saab Scanias ägo till 1981. Därefter hamnade den som limousintaxi i Linköping för att senare bli reportagebil på Tranåsposten. Efter ytterligare ett antal ägare – och ett alltmer slitet skick – kunde Saabentusiasten Martin Bergstrand få köpa kungens specialare 2005. En renoverings påbörjades med grundinställningen att det skulle vara roligt. Inte en plikt.
Aktiviteten har med andra ord varierat med åren, men så här långt är ca fyra kvadratmeter plåt bytt och Martin närmar sig alltmer slutmålet. Det är alltid extra spännande att ta del av en halvfärdig bil på nära håll där man kan fingra på svetsskarvarna och ta del av renoveringsfilosofier. Sådant som vi på Klassiker älskar att berätta om.

Kom till Stoxa och se en unik svensk limousin. Kom också och träffa Klassikers redaktion. Vi ses alldeles nära trestegad 118-hästars och väldigt blåblodig Saab 99.

Taggar: Reportage, Saab 99
Kunglig glans i Stoxa

Kommentarer

#1
Husèn
2014-07-25 14:37

Detta får ju inte missas! Jag kommer i morgon!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.