Bild
Nästa artikel
Lika som bär - Toyota & Chrysler

Lika som bär - Toyota & Chrysler

på fabriken

Två bilder, två fabriker i samma tidsepok, så lika men är ändå varandra motpoler.

Chryslers nya radikala 'Airflow' med sin avantgardistiska design tar form. Arbetarna fick lära sig nya metoder att sätta samman den komplicerade självbärande karossen.  Trots sin avancerade konstruktion hade man fortfarande inte löst problemet med att pressa så stora delar som hela tak, i rutan som blev över där pillade man ännu in en bit pegamoid på trästomme.

20150105212626.jpg?itok=jqfOLj05

Två år senare på andra sidan jorden, i en gigantisk före detta textilfabrik tar en snarlik vagn form under liknande förhållanden. Det är 1936 och platsen är Kariya, Japan, bilarna som byggs här är första serien av Toyota AA. Året efter flyttade man närmare Tokyo och grundade Toyota city i ännu större domäner.

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2015-10-18 10:23

Lika som bär är väl att ta i.

#2
Håkan
2015-10-18 11:52

Tja...
Jag ser ju stora likheter i karossformen samt "utsmyckningen" bakom främre hjulhus.
Och i och med att det nu är två år senare, så kan man ju tänka sig att de har hämtat en hel del inspiration från Airflow´n...

#3
Hasse
2015-10-19 05:25

Generös öppningsvinkel för bildörrarna. Bara de två männen närmast kameran verkar bära hatt. Skulle hellre än Toyota-bilden vilja få se fabriksbilder från sammansättningen av Volvo PV36 (Carioca).

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.