Bild
Nästa artikel
Moderna polisen

Moderna polisen

Reportage

År 1984 blev den svenska polisen modern! Alla nya patrullbilar blev fräscht vita med en fräsig stripe och texten polis skriven med ”datatypsnitt”.

Moderna polisen

På 1980-talet började den svartvita fjällkomålningen av polisbilarna upplevas som gammaldags. Inspiration till nytänkande fanns i både USA och Storbritannien där en del polismyndigheter i stället använde helt vita polisbilar med stripe.
 

Moderna polisen

Genom att slippa lackera om polisbilar när de skulle säljas som begagnade så skulle Rikspolisstyrelsen spara pengar. Dessutom ville polisen skapa en mer modern och mjukare image. Den grafiska profilen med ett P som var öppet i bakkant skulle symbolisera en ”öppen polismyndighet”.
 

Moderna polisen

Färgbandet som senare döptes till hockeyklubban var gult och blått för att visa att polisen var svensk och det svarta strecket i mitten anknöt till den tidigare svartvita lackeringen. Från 1984 fick alla nya polisbilar den nya dekoren.
 

Moderna polisen

Snart kom den att kritiseras av poliser som menade att patrullbilarna inte syntes i trafiken. Stripen gick dessutom ofta sönder och när bilarna skulle säljas så behövde de ändå lackeras om så besparingen uteblev. Redan 1989 infördes därför en ny målning av polisens patrullbilar.
 

Moderna polisen

Läs mer om:

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.