Bild
Nästa artikel
Fysiskt hemma i Norrköping. Mentalt redan i Monte Carlo?
Fysiskt hemma i Norrköping. Mentalt redan i Monte Carlo?

Mot Monte Carlo!

Norrköping

Gunnar ”Barret” Skog från Norrköping är med sin Saab 96 på väg till Monte Carlo. I passagerarsätet sitter kartläsaren Fredrik Bergström. Under baksätet ligger en vevaxel och en komplett kolvsats. Klassiker ska följa resan!

Starten gick i Norrköping i morse – på legendariske rallyföraren Erik Carlssons 85-årsdag!

– Målet är att posta ett vykort till Erik Carlsson när vi kommer fram. Det är 51 år sedan han vann VM-rallyt, berättar Gunnar.
Resan är både välplanerad och oskriven, de flesta dagarna innehåller två körpass: förmiddag och eftermiddag. Däremellan ska museer och veteranbilsmarknader besökas. Hela klabbet (nåja) dokumenteras och distribueras till oss på Klassiker. Favoritmarkera denna länk – den kommer att uppdateras löpande.

Vinterbilen
Gunnar köpte tvåtaktaren för femhundra spänn. För 28 år sedan. Rutinen är att ställa på den i oktober och ställa av den i maj.
Den 750 kilo lätta vagnen är byggd som en kopia på Eriks vinnarbil. Nästan. Nymodigheterna innefattar bland annat elektronisk tändning, fyrväxlad låda, trycksatt kylsystem och gelbatteri. Motorn har grupp 2-specifikation. Hörselkåpor är god hygien och för just den här utflykten har kupén isolerats med takpapp.
– Praktiskt att vara fastighetsskötare ibland, säger Gunnar.
 
Myndighetstjafs
Trippen, tur och retur, är 426 mil enligt internet. Större vägar undviks i mesta möjliga mån. Lagens långa arm likaså.
– Däckreglerna ser lite olika ut i Europa, vi har snökedjor med oss. På vissa håll får bara miljöbilar vistas i stadskärnorna. En sådan har vi inte med oss. Schweizarna vill ha ett års vägskatt, 800 svenska kronor, bara för att vi ska passera. Där hoppas vi att vårt Klassiker-skattemärke ska rädda oss, säger Gunnar med ett snett leende.
Taggar: Reportage, Saab 96

Kommentarer

#1
Tommy Eklund
2014-03-05 17:45

Lycka till ! Låter jätte kul Har själv rest mycket i Europa men aldrig med veteran bil. Hoppas ni får hyfsat väder blir ju trevligare då . Med vänlig hälsning Tommy E medl: GöteborgsMotorHistoriskaKlubb

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.