Bild
Nästa artikel
Nu är det klart: Besiktningsfritt!

Nu är det klart: Besiktningsfritt!

Reportage

Nu är beslutet fattat: Bilar som är minst 50 år och motorcyklar som fyllt 40 befrias från kravet på kontrollbesiktning. Men de nya reglerna börjar gälla den 18 maj nästa år.

Klassiker har tidigare rapporterat om Transportstyrelsens förslag om att bilar som är minst 50 år och minst 40-åriga motorcyklar ska slippa kontrollbesiktning. Nu har det formella beslutet fattats. Det dröjer dock tills i maj nästa år innan de nya reglerna införs. Bakgrunden till omdaningen är de nya EU-direktiven som alla medlemsländer ska införa

På Transportstyrelsen pågår nu ett arbete med att revidera det befintliga regelverket, att anpassa vägtrafikregistret och att förbereda informationsinsatser till fordonsägare om de kommande förändringarna. Enligt Transportstyrelsen kvarstår flera detaljer att reda ut. Bland annat om det kommer bli aktuellt med övergångsregler.

– Det innebär att vi i dagsläget inte kan säga exakt hur de nya reglerna kommer påverka ett visst fordon, säger Patrik Sveder, utredare på Transportstyrelsen.

Enligt Transportstyrelsen är beskedet till alla som undrar att avvakta i nuläget. 

– Vi kommer att gå ut med information i god tid när allt är klart. Dagens besiktningsregler gäller tills vidare, säger Patrik Sveder.

 
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Världens vackraste man
2017-05-22 21:12

SAAB 92 är väldigt snygg i vitt.

#2
Hans H
2017-05-23 00:42

Ja, den passar verkligen i vitt! :-)

#3
Eskil
2017-05-23 08:52

Jag håller såklart med alla andra läsare av klassiker att det är mycket trevligt att se gamla bilar på våra vägar. Men vad var problemet med att besiktiga gamla bilar egentligen? Det är ju för allas säkerhet. Även om antalet bilar i denna högaktningsfulla ålder är väldigt få så krävs det ju bara en i dåligt skick för att orsaka en förödande olycka om det vill sig illa.

#4
Kristian
2017-05-23 11:49

Rent statistiskt så har veteranfordon väldig hög godkännandestatistik på kontrollbesiktninga och undereprestation i olycksstatistiken, då ägarna är någrannare med sina fordon än genomsnittet. Då kan tider friställas för övriga besiktningpliktiga fordon, det är fortfarande tillåtet att besikta sitt fordon oavsett 50 års regeln om man känner att en kontroll är på plats. Regeln ger medborgaren frihet under eget ansvar .

#5
Lasse
2017-05-23 12:50

Apropå bilden så sitter jag och funderar på om bilprovningen mäter avgaserna från Saabs två-taktare. Eller förstörs mätinstrumenten då? Jag körde bakom en två-taktare förra veckan (ungefär ett kvarter innan jag vek undan) och det blårök ut av h..vete.

#6
mettis
2017-05-23 21:28

Jag välkomnar denna ändring, mest för att slippa kostnaden, när man (som många inom hobby'n) har flera gamla bilar.... Däremot tycker jag att det kunde "krävas" besiktning vid/innan ägarbyte?
Det skulle "hålla efter" de värsta avarterna (ombyggen/misskötsel)...
-Bara mina tankar.....

#7
Världens vackraste man
2017-05-24 19:34

Alla som besökt Power Meet eller liknande tillställningar har sett att det finns en hel del 50-plus-fordon som inte sköts exemplariskt. I många fall tror jag ägaren väger reparationskostnaderna mot pilsnerkontot. Dessa bilar kan bli riktigt farliga utan besiktning. Just nu med låga räntor kan vilken okunnig pajas som helst låna ihop till en gammelbil som hen inte har en aning om hur man håller säker. För mig personligen blir nog de nya reglerna billiga, bekväma och bra men en och annan oansvarig och okunnig gammelbilsägare kommer nog att sätta trafiksäkerheten på spel.

#8
Micke
2017-05-24 23:38

Det är väl k att bilar äldre än 50 år är besiktningsfria.
Trafikfarliga fordon kan ju som nu stoppas av polis flygande och få en uppmaning att besiktiga.
Så ser inga problem med det nya.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.