Bild
Nästa artikel
”Okörd” Amazon på auktion

”Okörd” Amazon på auktion

auktionsnytt

Det enda som är bytt är däck och batteri – resten är original på Staffan Öhmans Amazon 1968. Dessutom är den nedlusad med ovanliga originaltillbehör. Nu ska den säljas på auktion. Mätarställningen? 1858 mil!

Bilar är till för att brukas, det är det enda vettiga. Att låta en ny bil stå är rena kapitalförstöringen. Eller?

Just nu pågår inlämningen till Bilweb Auctions vårauktion och en av bilarna som ska säljas är Staffan Öhmans Volvo Amazon 1968 med automatlåda. Den såldes ny i november 1967 och har sedan dess i snitt rullat 37 mil om året. I dag står mätaren på 1 858 mil.

De senaste åren har faktiskt bilen fått rulla betydligt mer än det årliga genomsnittet.

– Jag köpte den för fem år sedan, säger Staffan Öhman från Kungälv. Det var en Amazon-entusiast som hade den och jag fick vänta några år innan det blev läge. Men när jag tog över hade den bara gått 1 340 mil.

Skicket beskriver Staffan som fantastiskt. Den vaniljgula originallacken är den ursprungliga och det är lika fint under huven som på det välpolerade taket. Bilen är extremt välutrustad, med nästan allt som gick att köpa till 1968. Det betyder bland annat Bacho bensinvärmare, extra gummi på stötfångarhornen, speglar, stort stänkskydd bak, kromad ändpip på avgasröret och prylhylla på instrumentpanelen.

Staffan har deltagit i flera träffar och fått pris – men nu är det dags att låta någon annan ta över. Han har insett att han kör för mycket med Amazonen. Det är ju väldigt svårt att låta bli.

– Det är väl något som drabbar alla ägare av lågmilare, säger Staffan.

Ny kostade en Amazon med automatlåda 18 400 kronor 1968. Det motsvarar i dagens penningvärde knappt 160 000 kronor. Med den senaste tidens prisutveckling på gamla Volvo lär den summan knappast det räcka för att bli ägare till denna lågmilare.


Så kanske lönar det sig trots allt att inte köra med sin nya bil? Att göra en ”amerikansk renovering” – det vill säga dra ett skynke över en fabriksny bil och bara se tiden an? Nja, med tanke på att det ändå kostar att ha en bil stående och att underhålla den är det tveksamt. Med en annan placering – till exempel aktier i företaget Volvo – skulle pengarna ha vuxit betydligt mer. Fast då skulle ju ingen kunna njuta av att ha en okörd Amazon…

Bilweb Auctions vårauktion äger rum 5-6 maj 2018.
 

Läs mer om:

Kommentarer

#1
Per Berner
2018-03-12 16:21

Synd att speglarna sitter där de sitter. Förstör hela bilen! Liksom stänkskyddet och ratthandsken – men de går ju att ta bort.

#2
Olof G
2018-03-12 18:46

Hmm, själv har jag ägt några extrema lågmilare genom åren för att just för att kunna njuta runt 1 000 härliga mil under sommarhalvåren.
Om man får ta med sig bilen i graven, vad är skillnaden mellan 2 000 och 10 000 mil på mätaren?

#3
Andreas Uddling
2018-03-13 11:46

Klart speglarna ska sitta kvar!!! Den såg väl ut så som ny! Men jag tycker den verkar lite nergången, vart tog skyddsplasten på förardörren vägen? ;-)

#4
hasse P
2018-03-14 07:46

Läcker! En pekskärm förstör alltid en snygg inredning, framförallt i nya Volvomodeller. Det var bättre förr! Ögonen på väg och omgivning!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.