Bild
Nästa artikel
På en kajkant 1958

På en kajkant 1958

amazon

På en snötäckt kaj står en ny Volvo Amazon som skall till mer soliga breddgrader

Här står den hundratusende Volvon att gå på export. Vid detta högtidliga tillfälle var bland andra Gunnar Engellau med, han står i mitten på bilden.  Den kryptiska skriften på bilen är grekiska, och det var dit bilen skulle denna vinterdag 1958. 
Volvo var ett blygsamt litet märke någonstans där uppe i norr. Exporten var under den tidiga historien också den tämligen blygsam. Men under femtiotalet lossande det på allvar, en framgångsrik USA-lansering 1955 var språngbrädan för att Volvo kom att bli ett världsnamn. 

Grekland var nog långt ifrån den största marknaden för Volvo, men den här jubileumsamazonen hittade i alla fall dit. Dess öde är okänt, men fartyget den åkte med, M/S Timmerland är enklare att spåra.
Hon byggdes i Bremen 1956 och togs i drift av Svenska Orient Linjen året därpå.  1975 såldes Timmerland till Amal navigation med säte i Budapest, och döptes om till Amal express. Redan 1982 skrotades fartyget i Pakistan.

Läs mer om:

Kommentarer

#1
Lasse J
2019-10-09 09:38

Amazonmärkt exportbil!
Innan Kreidler vaknat, kanske?

#2
sam solstad
2019-10-09 16:03

Kikade på att importera denna till Sverige, will begär 20.000$.
Om någon är intresserad tveka inte att kontakta oss så löser vi den till Sverige.
Mvh Sammy solstad
Export From US
www.facebook.com/Exportfromus

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.