Bild
Nästa artikel
Ramblers regionala rariteter

Ramblers regionala rariteter

Temabil

1967 byggde man tre specialupplagor hos AMC av Rambler Rebel wagon. En för varje del av USA.

De tre specialarna med var sitt eget tema presenterades  februari 1967 och kallas då för årsmodell 1967½ och gjordes i begränsad upplaga åt valda delar av USA.

Mariner hade båt och hav som tema och såldes enbart på västkusten. Dessa lackades i Barbados blue, med sidor i simulerat vitmenad teak med nåtning som ett båtdäck.
I den blåa inredningen fanns ankare och trossar inpräglade i säten och dörrsidor.  600 mariners gjordes för västra USA

Briarcliff däremot såldes bara på ostkusten. Här var temat istället heraldiskt. Färgen var Matador red, med svarta grängade karossidor. Regaliemedaljonger med motiv av en riddarhjälm fanns på bakluckan Inredningen gick i svart och rött, vinyl med speciell textur som kallades 'Antelope grain' Av dessa gjordes 400 stycken.

Westerner var ämnad åt mellersta USA, väster om Mississippi såldes dessa och här var temat just Western.
Alla kom i färgen Frost White med sidor i simulerat beige läder. Inuti var temat detsamma med sirliga präglingar i säten och dörrsidor i traditionell western-stil och man använde även vit Antelope grain vinyl i dom
Det speciella Westerner-emblemet föreställde en pony-express ryttare. Upplagan Westerners uppgick till 500 stycken. 

Dessa tre specialversioner lanserades 23:e februari 1967, i basutrustningen ingick 290" Torqcue Command V8 på 200 hästkrafter, automatlåda, styr och bromsservo, elstyrd baklucka och "special duty" fjädring.

Kommentarer

#1
Rolle
2018-02-13 09:42

Läckert, skulle kunna tänka mig en Western, passar bra med pållarna på gården. AMC/Rambler gjorde många roliga och bra bilar till bra pris. Synd att Chrysler köpte och lade ner American Motors när de ville komma åt JEEP.

#2
Uno Lööv, f.d. verkstadschef inom bilelektronik.
2018-02-13 12:16

Hvilket kvinnfolk! Automobilerna äro dock inte i min smak.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.