Bild
Nästa artikel

Regeringen backar om privat trafikförsäkring

PLÅNBOKSFRÅGA

Det blir ingen privatiserad trafikförsäkring. Regeringen backar om förslaget efter att Trafikförsäkringsutredningens slutbetänkande visat att reformen skulle ha ökat kostnaden för trafikförsäkringspremien med 70 procent. Men den skatt som införts på trafikförsäkringen tas inte bort.

Trafikanterna, inte skattebetalarna skulle stå för kostnaden för inkomstbortfall efter en trafikolycka. Det var tanken när regeringen tillsatte en utredning om privatisering av trafikförsäkringen.

Utredningen har blivit kraftigt försenad då man underskattade hur komplex frågan är. Tanken från början var att slutbetänkandet skulle ha kommit redan under våren 2008. När utredningen nu presenterades i januari 2010 så är utredningens slutsats att en privatiserad trafikförsäkring skulle öka premien med 70 procent.

Enligt statssekreterare Bettina Kashefi på Socialdepartmentet är en sådan kostnadshöjning inte rimlig att genomföra.

Från första juli 2007 infördes en skatt på 32 procent på trafikförsäkringen. Inför den förändringen sade regeringen att skatten var ett första steg inför den kommande stora reformen, så frågan är då vad som händer med skatten när privatiseringen nu inte blir av?

- Den blir kvar, säger pressekreterare Markus Sjöqvist på Finansdepartementet. Förändringen täcker delvis samhällets utgifter för trafikolyckorna. Skatten innebär att försäkringstagarna bär en större del av kostnaderna, men inte hela bördan.
Taggar: Reportage
Regeringen backar om privat trafikförsäkring
Regeringen backar om privat trafikförsäkring

Kommentarer

#1
Bo Ytterby
2010-01-13 09:27

Det kunde man ju ana att skatten skulle få vara kvar.

#1
Olle
2010-01-14 14:32

Då borde även idrottskador etc också stå för sina egna kostnader. Då ska inte arbetsgivaren/skattebetalarna behöva stå för sjuk kostnader och rehabilitering där heller. Man kanske borde lägga en extra skatt på människor som får avslitna ledband vid badminton, innebandy, skidåkning etc. Ledbandsskatt? Ryggskottsskatt? Vad har Anders Borg för email adress?

#1
PETER
2010-02-14 04:26

Ruff, Mygel och Båg... Är själv trafikskadad sen 9(nio)år tillbaka. Och är mycket nöjd över beslutet att inte Försäkringsbolagen ska få ha hand om det här. Har inte fått mitt ärende avslutat än. Har förslaget gått igenom, undrar jag vad folk som blir skadade ska leva av när bolagen inte vill betala varken livränta eller upp till full lön. Men dom räknar med att Försäkringskassan ska betala min skäliga del på 62% av min tidigare lön, minus skatt. Men det vore dax att börja betala tillbaka dom pengar som vart lagd som skatt på trafikförsäkringen. Maffia, Regering och försäkringsbolag går under samma kategori för mej idag!!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.