Bild
Nästa artikel
Rétromobile - kuriosa!

Rétromobile - kuriosa!

paris 2014

På Rétromobile dyker det upp saker som aldrig kommer fram någon annanstans. Häng med på en tur bland marknadsstånden.

Det franska lexikonet översätter ordet brocanteur med handlare i begagnade varor. De som själva kallar sig brocantuers vill inte förknippas med vanliga nasare på loppmarknader utan markerar gärna att de handlar med kuriosa och rariteter alldeles under gränsen för ”riktiga” antikviteter. Inom området automobilia finns många brocanteurs och också bouquinistes med både nya böcker och antikvariska. Handlarna på Rétromobile är genomgående proffs, monterhyrorna skrämmer bort amatörer och hobbyhandlare.
 
De flesta kommer år efter år till Rétromobile. De står oftast på samma ställe. De gör också de som mer renodlat handlar med reservdelar och tillbehör och de kan på sina bord ha 100 år gamla delar – nyare delar än från tidigt 1960-tal är däremot mindre vanliga trots det även i Frankrike accepterade intresset för les youngtimers.
 
Som flitig besökare känner man igen många av handlarna och deras utbud och undrar om de verkligen säljer så mycket, men det beror nog på att de flesta är ganska specialiserade och handlar med ungefär samma saker år från år. I sin prissättning verkar de ganska lyhörda för rådande konjunkturer och jag tyckte nog att priserna i år inte var så där ruskigt svindlande som de varit vissa år, men objektivt sett är de ändå ganska höga.
 
På Rétromobile finns det också en motorrelaterad konstavdelning där konstnärerna själva ställer ut. Där finns bildkonst i många former men även skulpturer och multiverk. Det handlar om etablerade konstnärer och priserna är därefter.
 
Här bjuder vi på ett bildsvep från konstens och kuriosans Rétromobile år 2014 där vi inte glömt bort de många handlarna i modellbilar.
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.