Bild
Nästa artikel
Saabs kluriga lösning: Här rosttestas bilarna – vid havet

Saabs kluriga lösning: Här rosttestas bilarna – vid havet

Reportage

Saab hade ett smart sätt att rosttesta nya bilar på. De lyftes på plats vid havet med helikopter.

En Agusta Bell 206 Jetranger flyger in. Med en märkvärdig last. Platsen är Malmön, så långt det går att komma västerut, från Uddevalla räknat. En elak plats mot allt som är plåt. 

Havet behöver inte göra sig till. Här är salthalten 35 promille och kristallerna hänger av egen kraft osynligt i luften, redo att långsamt utföra sitt uppdrag; att ljudlöst arbeta sig in och förgifta varje plåtspalt, varje skrymsle.

Till det kommer tortyrkollegerna Storm och Steksol regelbundet och kör sin grej. Allt för att testa motståndskraften i några oskyldiga Saabkarosser. 

När helikoptern fullgjort sitt uppdrag står tre olycksbröder på rad, dränerade på all livsgnista. Sida vid sida på death row. Om de bara inte fötts blinda, kunde de tre åtminstone blickat ut över den hänförande havsutsikten. Men inte ens det.


Det här är en artikel från senaste numret av Saab Cars Magazine. 

Uppdatering: Saab Cars Magazine 2.2020 är slut i vår webbshop. Den finns i välsorterade tidningsbutiker fram till den 9 februari. Här hittar du din butik

Taggar: Reportage, Saab
Saabs kluriga lösning: Här rosttestas bilarna – vid havet

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.