Bild
Nästa artikel
Saga Noréns Porsche 911 på auktion!

Saga Noréns Porsche 911 på auktion!

brobyggaren

Du minns inte vem mördaren var, du kommer inte ihåg offret och du blandar ihop olika säsonger. Men visst har Saga Noréns Porsche 911S etsat sig fast på näthinnan? Nu säljs den på auktion.

Det har kanske inte alltid varit lätt att hänga med i handlingen och persongalleriet i TV-serien Bron som började sändas 2011 och som gick i mål efter fyra säsonger tidigare i år. Men en sak har varit konstant – huvudpersonen Saga Noréns Porsche 911S.

Klassiker körde Porschen i nummer 2/2012 och träffade Elisabeth von Koch som var den rekvisitör som impulsköpte bilen till produktionen: ”… jag såg Porschen på nätet och kände direkt att jag ville ha den och att den var rätt till karaktären Saga. Jag satte upp en bild på filmteamets anslagstavla och det blev aldrig någon diskussion. Den var helt perfekt.”

Inför andra säsongen fanns tankar på att förse Saga med en ny bil – Elisabeth von Koch pratade i artikeln om en Lada Niva – men Porschen fick vara kvar. För varje säsong blev den en allt viktigare del av den serie som saknar motstycke när det gäller svenska exportframgångar i TV-branschen.

Porsche såldes ny i USA men kom till Sverige 2009. Den speciella färgen – Jäger Grün – kunde endast fås mot specialbeställning och tilltalar knappast alla. Men det var just kulören som fick bilen att passa så bra in i produktionen – och göra ett stort avtryck. Troligen kommer färgen i Porschekretsar framöver att benämnas som Bron-grön och kanske dyker det upp en och annan Bron-klon framöver.

Nu har serien gått i graven och bilen ska säljas av auktionshuset Bonhams. Fredagen den 13 juli går Sagas Porsche under klubban på Goodwood Festival of Speed. Värdeökningen sedan den köptes i USA för 14 000 dollar skulle ha varit lysande även utan proveniensen – nu lär den bli monumental.


I serien har Saga Norén inte betalat någonting alls för bilen, det avslöjas i sista säsongen. Hon vann den i ett vad som gick ut på att hon inte skulle klara att gå ut polishögskolan.

Intäkterna från försäljningen kommer att gå till välgörenhet och organisationen WaterAid.

Kolla in auktionen på Bonhams

Kommentarer

#1
Per Berner
2018-07-12 15:23

Hur har den klarat sig genom besiktningen utan spegel på högerdörren? För sådant gives väl inga undantag vid import?

För övrigt: Captcha-tramset börjar bli extremt tröttsamt nu. Bläddra igenom åtta sidor med suddiga bilder för att identifiera det luddiga begreppet "butiksfasader"? Och sedan fem sidor med vägskyltar...

#2
Roine
2018-07-12 18:20

Oklart vilken årsmodell det är på Porschen, men tidigare (vet inte hur tidigt) var lagkravet att man endast behövde yttre backspegel på vänster (= förarsidan) sida. Går man tillbaka till 50- o en bit in på 60-talet fanns det överhuvudtaget inget lagkrav på yttre backspeglar.

#3
Per Berner
2018-07-13 08:21

Krav på två speglar kom 1969, väldigt långt innan den här grodan tillverkades.

#4
Kalle
2018-07-13 16:05

Så vacker färg.

#5
Mrkrister
2018-07-13 20:28

Krav på två speglar varierade stort mellan olika länder. Se exempelvis reklambilder från mitten av -80talet där både BMW och Mercedes fanns med bara vänster backspegel

Som en historisk rest av detta är ibland höger backspegel i miniatyrformat på tyska bilar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.