Bild
Nästa artikel
Säkerhetskalsongerna

Säkerhetskalsongerna

Dagen H

Datumet den 3 september är för många fortfarande 48 år senare starkt förknippat med Dagen H, den dag då Sverige gick över till högertrafik. Kampanjen inför omläggningen var massiv och mängder av informationsmaterial producerades. Men vem kom på det här med kalsongerna?

Det var en manöver av militära dimensioner. 8 000 uniformerade trafikövervakare kommenderades ut i svinottan söndagen den 3 september 1967 med understöd av 100 000 specialutbildade medhjälpare i civil förklädnad.

Cirka 19 000 övergångsställen hårdbevakades. Natten hade varit gastkramande tyst, mellan klockan ett och sex slumrade alla förbränningsmotorer unisont för första och enda gången i landets historia, inte ett fordon var i rörelse.

Klockan 04.50 till 05.00 skedde själva övergången, långsamt, med spända bröstkorgar hos dem som vågat sig ut. Detta var kulmen på flera års propaganda som infiltrerat varenda por av samhällskroppen. Sverige hade gått över till höger.

Hur många som hade de reglementsenliga kalsongerna på sig är fortfarande inte utrett. Kanske var det dom som förhindrade det förutspådda blodbadet!?
Taggar: Reportage
Säkerhetskalsongerna

Kommentarer

#1
Retro
2015-09-03 17:22

Hahaha, underbart!!! Undrar om bromsspåren satt på höger eller vänster sida i dem .....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.