Bild
Nästa artikel
Sonias stilbildande bilar

Sonias stilbildande bilar

bilkonst

Långt innan motivlacker och BMW:s berömda 'art cars' satte Sonia Delaunay sin prägel på flera fordon.

Sonia Delaunay föddes som Sarah Ilinitchna Stern i Ukraina 1885, men växte upp hos sin morbror i St Peterburg, och fick då heta Sonia Terk.
Hon visade tidigt prov på en artistisk ådra vilket hennes konstintresserade morbror och hans vän konstären Max Libermann tog vara på, Sonia fick börja i konstskola i Karlsruhe 1902.

1905 studerade hon i Paris på Academie de Palette, och 1910 gifter hon sig med den experimentelle konstnären Robert Delaunay.  1910-talet var en spännande tid i konsten, många nya stilar skapades, och så kom ett världskrig. Då flyttade paret till Portugal och utvecklade sin egna stil, baserad på fauvismen och den nya kubismen. Sonias abstrakta måleri väckte misstänksamhet och blev till och med arresterad för spioneri!  Man trodde cirklarna och kuberna var en hemlig kod... 

Nu var Sonia Delaunay etablerad som konstnär och modeskapare, kändisar och filmstjärnor efterfrågade hennes dräkter. Hennes mönster kom att bli stilbildande för det kommande 20-talet, och dessa romber, cirklar, kuber i starka färger kom att bli en viktig ingridiens i det nya modet, art deco.  Orfism kallade paret Delaunay stilen själva. 

1924 dekorerade hon en Bugatti i sin speciella stil och snart skulle det bli fler. Citroën, Amilcar, Panhard med flera kom att användas som Sonias målarduk under 20 och 30-talet. 

Oklart hur många bilar som dekorerades av Sonia under hennes karriär. Många har försvunnit, och det har gjorts flera replikor.  Den sista kända bilen hon satte färg på var en Matra Djet 1967.  Den står idag på museet i Mulhouse.  

Sonia Delaunay var aktiv in i det sista med design och dekor, hon gick bort 1979 i en ålder av 94 år.


 
Taggar: Reportage
Sonias stilbildande bilar
Sonias stilbildande bilar
Sonias stilbildande bilar
Sonias stilbildande bilar

Kommentarer

#1
Mats söderberg
2019-10-22 16:22

Jag såg en av hennes bilar på det otroligt fina bilmuseet i Malaga i Spanien. Rekommenderas.

#2
PR
2019-10-23 18:40

Fascinerande! Hennes enormt stora målningar av flygrelaterade fenomen kan beskådas på Skissernas museum Lund. https://www.skissernasmuseum.se/samlingen/propeller-sonia-deoea-1937/

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.