Bild
Nästa artikel
Svarta riddaren som stoppades

Svarta riddaren som stoppades

dekaltrimmat

När lag och miljökrav satte stopp för stora motorer i USA, så ersattes hästkraftseffekter med visuella effekter istället. Pråliga, fantasifulla dekaler var sjuttiotalets bilmode.

Chevrolets omåttligt populära personbilspickup El Camino fanns i några sådana utföranden, prestandamodellen SS var vid den här tiden i princip reducerat till ett dekalpaket, och så fanns Conquista i tvåtonslack.   1978 lanserade man ett steg däremellan, Black Knight, tydligt inspirerad av Pontiacs framgång med Trans Am året innan, den med en jättelik gulörn över hela huven.


Svart, med sport mirrors, rally wheels, guldstripes och stor dekal på huven med två drakar som i mitten bildade en riddare kännetecknade Black Knight. RPO Z16 hette den i optionlistan.  Men efter ett tag fick man ett problem, Black Knight hann göras i 1200 exemplar inna tillverkningen stoppades i juni 1978. Det uppstod en rättslig tvist om namnet, och det märkliga är att det verkar vara nästan omöjligt att få reda på vilka som stämde General Motors i den frågan.  En teori är Marvel comics som hade en karaktär med det namnet vid den tiden, men det hela verkar väldigt luddigt.  

Black Knight försvann, den ersattes 1979 av en nästan identisk modell, med några få förändringar återkom Black Knight nu som Royal Knight. Den verkar inte upprört någon för Royal Knight fanns med i listan fram till 1984.  
Svarta riddaren som stoppades

Kommentarer

#1
S.Martin
2018-03-08 12:37

GMC gjorde också två varianter ena hette Caballero Diablo ´350 och fanns 1979, den hade en 5,7 liters V8 170 hästar och 353 Nm, och en rätt imponerande prestanda med en toppfart på 183km/h och en ungefärlig 0-100 på 9 sekunder.
Så här såg den ut: http://img.favcars.com/gmc/caballero/photos_gmc_caballero_1979_1_b.jpg

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.