Bild
Nästa artikel

Taxi!

FILMKLIPP

Magnus Erikssons otroliga Volvo 144 Taxi agerar storartat i SVT-produktionen De halvt dolda. Vi skrev om den i nummer 8/2006!

Taggar: Reportage, Volvo 140

Kommentarer

#1
Björn Axtelius
2006-11-04 11:50

Hej

Ert reportage väcker vissa minnen! Jag körde själv taxi som extraknäck under studietiden i Lund 1977-1980. Minns att jag körde både 144 och 244, Saab 99 (där jag totalkraschade med 3 volter utan blessyrer - tack Saab!), och Mercedes 200. De enda märkena som var något att ha var Mercedes och Volvo, i den ordningen. Saabarnas växellådor kunde haverera från allt efter 3000 mil och framåt. Oplarna var för veka.
Jag är en av de udda människor som var gång jag sätter mig i en 240 får ståpäls - förutom att jag gjorde min uppkörning i en gul 144 1970 så var ju 240 min arbetsplats och kamrat under många långa nattimmar. En kompis som alltid var hygglig med bra komfort och tillförlitlighet. I mina ögon finns inte en bättre bil - bilutvecklingen kunde lika gärna ha avstannat där och då! Men det ska vara automat.
Jag tycker att mellanrutans försvinnande var en förlust. I och med plastskjölden på förarstolen blev vi förare mycket mer utsatta för passagerarvåld - dels hade vi en person alldeles till höger om oss, dels kunde den som satt snett bakom oss till höger nå runt skjölden. Jag minns speciellt en situation - jag körde 3 uppvarvade yngre män från centralen i Lund som skulle till St Lars, dvs psyket i Lund. Det var på natten. Resan gick bra, men när vi kom fram hördes ett kraftigt metalliskt rassel. Jag som satt på helspänn tänkte att "nu jävlar, nu har dem tagit fram springknivarna och huggit mig!" Jag satt som förstenad i ungefär 5 sekunder och kände efter om alla kroppsdelar lydde och att jag inte kände något varmet rinna efter kroppen. Jag tittar mig runt och ser 3 förvånade ögonpar riktade mot min stol. När jag vänder mig om ser jag hur fjädern i min bälteshållare vid golvet har hoppat ur och lagt sig som en orm runt baksätespassagerarnas fötter!

Det finns många taximinnen!

hälsningar

Björn

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.