Bild
Nästa artikel
Timangi, Toyotan för Finland

Timangi, Toyotan för Finland

japanskt

Ett kryphål i den finska skattejuridiken gjorde den lilla Toyotapickuen jättepopulär, men säg den lycka som varar för evigt.

Toyota erbjöd en pickup på sin lillmodell Publica, främst var dessa ämnade för lite mer exotiska marknader som exempelvis Australien, Sydostasien, Sydafrika.  
I Finland var det dyrt och bitvis krångligt att äga bil, höga skatter gjorde att små billiga japanska bilar slog igenom tidigt. Ett undantag från skatterna var lätta lastbilar, och här såg man en möjlighet, den lilla Toyotapickupen. 

Här kunde man erbjuda en ny bil till lågt pris som även yngre personer kunde ha råd med. Den kom att kallas Timangi och piffades upp med stripes, häftiga fälgar, extraljus och allt som var populärt i reklamen 1976. Det blev en poppickup, med tydlig ungdomlig inriktning. Det paketet kostade dock extra, 1600 mark ovanpå baspriset  12850 mark. 

Timangin blev snabbt populär, såpass populär att finska skatteverket började se sig om efter en möjlighet att klämma åt ofoget. Och så kom nya regler sommaren 1977 som bara beviljade skattefrihet för lastbilar med flak längre än 185 centimeter, vilket Toyotan såklart inte hade.

Under det halvtannat år Finlandsspecialaren Timangi fanns såldes 2104 stycken. 
 

Kommentarer

#1
Eric Ericsson
2017-10-25 08:30

Regeln om viss längd på flaket för skattefrihet har levat kvar länge i Finland, vilket lett till att man kan se hemmagjorda förlängningar av pickup-flak än idag!

#2
Johan Thuresson
2017-10-26 22:28

Finlands sak är vår!
Fantastiskt rolig bild, är det Janne Loffe Carlsson som sitter i bilen? Och vad har hänt med kvinnan vid framskärmen? Här hon brutit benet? Eller justerar hon sin benprotes?

#3
Marco
2019-10-25 20:24

Det finns fortfarande en del lustiga lagar i Finland, t.ex. en lastbils-registrerad bil har lägre skatt, men kan också utrustas med ett baksäte. Det kan handla om vanliga skåpbilar men även 4-dörrars pickups som VW, Toyota m.fl. Men för att baksätet inte ska var så bekväm att bilen kan ersätta en modell med ett riktigt baksäte så måste man ha väldigt tunn stoppning över en hård skiva, att sitta på, vill minnas att 2 cm är max. Så att det blir som att sitta på en planka. Tidigare var det också låg skatt på bilar med en viss takhöjd, med påföljd att vanliga personbils kombi byggdes om med kraftigt höjda tak.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.