Bild
Nästa artikel
In eller ut ur ladan? Om Transportstyrelsen får som man vill blir det enklare och billigare att ställa på sin bil.
In eller ut ur ladan? Om Transportstyrelsen får som man vill blir det enklare och billigare att ställa på sin bil.

Transportstyrelsen vill slopa påställningsavgiften

nyheter

Att ställa av och på sin veteranbil kan bli enklare igen. Transportstyrelsen föreslår att regeringen ska ta bort påställningsavgiften. Myndigheten har idag också beslutat att sänka vägtrafikregisteravgiften.

Efter att Transportstyrelsen effektiviserat organisation kan de sänka avgiften som fordonsägare årligen betalar för att finansiera vägtrafikregistret. Totalt har Transportstyrelsen lyckats minska kostnaden för registerhållningen med drygt 41,5 miljoner kronor per år.
 
Kostnaden sänks från 65 kronor till 60 kronor per år från och med i dag för en vanlig bilägare, allstå inga större summor. Mer intressant är det kanske att Transportstyrelsen även lägger fram ett förslag om att slopa påställningsavgiften. Kostnaden som nu är 50 kronor skulle lika gärna kunna tas från de pengar som vägtrafikregisteravgiften genererar.
 
Att slopa påställningsavgiften kräver dock en förordningsändring och därmed ett regeringsbeslut.

Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Roland
2014-09-01 12:30

Bra, passa på nu i valtider, då går de säkert med på vad som helst.

#3
Hasse B.
2014-09-01 16:55

Äntligen lägger de en halv tanke på detta onödiga krångel, vars tillkomst handlade lika mycket om att knacka oengagerade ägare till avställda bilar på axeln som att bekosta pappersvändandet som numera görs av datorer. Önskar de ville förenkla processen att radera sedan decennier skrotade bilar ur registret också, som det är nu är det ju snudd på omöjligt för bilar som plockades ner innan kontrollkraven skärptes. Det är nog rätt många "fantomer" kvar i registret efter bakgårdsskrotade reservdelsbilar som städats bort utan vare sig kriminella affärer eller miljöpåverkan. Har man sedan några renoveringsobjekt i väntan så blir det hundringar i vasken varje år till onödig byråkrati.

#4
Stefan Ottosson
2014-09-01 17:13

Snälla, ta bort kommentarer från främlingsfientliga.

#5
Fredrik Nyblad
2014-09-01 21:21

Tack Stefan för påpekandet!

#6
Anders Larsson, Transportstyrelsen
2014-09-02 13:52

Hej Hasse B!
Jag kan glädja dig med om att vi förra året genomförde en administrativ avregistrering på ca 120 000 fordon som vi förmodar bl a är nedplockade som reservdelsbilar eller annat.
Registerhållningsavgiften som vi nu kan sänka eftersom vi effektiviserat verksamheten finansierar ganska mycket, t ex Vägtrafikregistret som är en av Sveriges största relationsdatabaser med över 400 miljoner transaktioner per år och ca 40 000 externa användare (polis, försäkringsbolag, bilhandlare m fl). Den finansierar som ytterligare exempel även kundtjänst för fordonsfrågor, alla självbetjäningsfunktioner och alla våra många miljoner fordonsrelaterade brevutskick (registreringsbevis mm).

Med vänlig hälsning
Anders Larsson, Direktör Transportregisteravdelningen, Transportstyrelsen.

#7
Uno Lööv, främlingsfientlig
2014-09-05 19:01

Goda nyheter, tummen upp!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.