Bild
Nästa artikel
Tung 40-åring firas på Volvo Museum

Tung 40-åring firas på Volvo Museum

Reportage

Volvo Museum i Göteborg firar att Volvo F10 och F12 fyller 40 år.

1977 var ett bra år för Volvo Lastvagnar. Äntligen dags att visa upp de nya tunga flaggskeppen F10 och F12 för världen! Aldrig förr hade Volvos lastbilsdivision tagit ett så stort kliv på en och samma gång.
 
Den var inte bara snygg. Här hade det inte sparats på krutet när det kom till att skapa bra arbetsmiljö. Alltså, vilken komfort och ergonomi! Mycket av hemligheten satt i själva hyttupphängningen med spiralfjädrar både fram och bak. Ihop med integrerad luftkonditionering, låg ljudnivå och luftfjädrade stolar hade förarna hittat sin nya favorit.
 
Även säkerhetstänket hade fått ett rejält uppsving vilket säkert hängde samman med Volvos egen haverikommission som kom igång i slutet av 60-talet.
 
I år är det 40 år sedan Volvo fick till sin storsäljare – vilket nu uppmärksammas med en nyligen invigd specialutställning på Volvo Museum!
 
Taggar: Reportage, Volvo

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2017-11-04 00:15

Jag vill ha fler bilder!!
Att köra timmerkran back in the days, måste ju rimligtvis ha bjussat svensk sjukvårdsstatistik på både lunginflammationer och en del andra läskiga arbetsskador...
Lackeringen på Globetrottern ser påkostad ut. (nu för tiden ska ju varenda lastbil ha motivlack och blanka blingbling-prylar)

#2
David
2017-11-08 08:02

Man får passa på att hylla denna klassiker som verkligen visade vägen och skapade en ikon på vägarna.

#3
Tompa
2018-03-24 15:31

Glömmer aldrig den första varianten med bakelitratten och spliten på instrumentbrädan. Och aircondition - vilken lyx!
Det var tider det!

#4
Tompa
2018-03-24 15:31

Glömmer aldrig den första varianten med bakelitratten och spliten på instrumentbrädan. Och aircondition - vilken lyx!
Det var tider det!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.