Bild
Nästa artikel
Unik skrot stänger

Unik skrot stänger

kulturlandskap

En institution är på väg att försvinna, Smeds Bilskrot med tusentals bilar stänger i sommar. Bilvraken står utspridda på fält och i skogsdungar och tuggen har redan börjat gå...

Smeds bilskrot utanför Vasa i Finland har i decennier varit ett mecka för alla bilentusiaster som inte varit rädda för lite gyttja och blodiga knogar. Bilskroten som omfattade över fem hektar med tusentals bilar stänger i sommar. Allt – nästan – ska bort.

Smeds bilskrot har fungerat enligt självplocksprincipen. Bilarna som köps in till skroten har tömts på vätskor men därefter lämnats mer eller mindre kompletta under bar himmel. På 90-talet arbetade man under några år med mer organiserad demontering av bilarna.

– Det krävde fler anställda, säger Markus Smeds. Omsättningen ökade men inte vinsten. Mer arbete helt enkelt.

I några uthus finns det ännu demonterade bildelar sorterade efter bilmärke. Tyvärr har taket gett efter i ett av uthusen, men klart är att här finns fynd att finna ännu.

Smeds bilskrot är välkänd tack vare sin storlek. Här finns det mesta, också sådant som man inte hittar på eBay eller Tradera. För att hitta det man söker på skroten är det bäst att konsultera sökmotorn Markus, som har stenkoll på vilka bilar som finns var på det för det otränade ögat helt osorterade området.

– Det sitter liksom i ryggmärgen, säger Markus. Om någon frågar efter en detalj till en Talbot Solara kan jag komma ihåg att det står en sådan bredvid den gråa Corollan där borta.

Som alltid är det en bra idé att göra upp om priset på förhand. Prisnivån på Smeds skrot är, kan man säga, mänsklig. Markus vet att det finns efterfrågan på grejerna och ger inte bort saker gratis.


– Man får pruta, det hör till. Men det ska vara med någon sorts rim och reson, säger Markus Smeds.

Bilskroten grundades av Markus far i slutet av femtiotalet och själv har han jobbat på skroten varje dag sedan 1975. Men nu är det slut. Stora maskiner rör sig på området och tuggar i sig bilvraken ett efter ett, resultatet blir en sorts flis som åker vidare till sortering och återvinning.

Den senaste tiden har det varit mer aktivitet än vanligt på skroten, ryktet har spritt sig att Smeds ska stänga. Många ägare till äldre entusiastbilar vill ta en sista sväng på området för att se vad man ännu kan hitta. Vill du besöka skroten ska du inte vänta länge, innan sommaren är över är alla bilar borta.

Nästan.

– Jag sparar väl 20-30 bilar, säger Markus. Så att jag kan gå ut och skruva loss en spegel om jag får abstinens.

Vilka bilar känner du igen – kommentera och diskutera!


 
Smeds Bilskrot

Smeds bilskrot finns i Torrvik i Korsholm utanför Vasa i Finland.
Skroten är öppen på vardagar, ring innan du gör ett besök.
Markus talar svenska.
Adress: Torrviksvägen 271, 66520 Korsholm.
Telefon: +358 (0)6 3433013
 

Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Sigurdur Tomasson
2017-05-07 13:07

Hej Jag kände igen en Datsun Cherry, från kring 1980. Jag inhandlade en sådan spillrans ny efter en tuff fiskesässong på fiskebåten Hrungnir GK 50 på island ,då vi fiskade 1500 ton mellan januari och juni.(Vintersässong) Det resulterade i att jag fick råd att köpa mig Datsunen ny, vid 18-års ålder. Bilar var vid det laget lyxbeskattade på Island, vilket gjorde att man fick i "principip" betala dubbelt så mycket för en Datsun Cherry 1,2 liter, 4d. GL på Island jämförelsevis mot om man hade inhandlat den i Sverige.... :)

#2
Persson
2017-05-08 13:31

Daihatsu Charade av första modellen, maken till deppig liten bil! Och är det inte en Bedford som ligger där på sidan? Vauxhall Viva var det inte igår man såg heller...

#3
Persson
2017-05-08 13:32

Fasiken, peppig tänkte jag skriva om Daihatsun. Den är nog visserligen ganska deppig nmu när pressen närmar sig.

#4
Världens vackraste man
2017-05-08 18:30

Det är som att man ansträngt sig för att samla ihop just de bilmodeller som intresserar så få som möjligt. Själv skulle jag gärna knata omkring där en stund.

#5
Hasse B
2017-05-16 21:11

Provar att göra ett sånt där iakttagelsetest som militären brukar köra i mönstringarna :-D, tittar en stund på varje bild och blundar... Få se... Ford Transit, Ford Fiesta, Citroen GS, frontsmälld 60-70-tals Vauxhall Viva tror jag, Toyota Corolla fastback coupe av första generationen syns ett bakre hörn utav. Både rund och kantig Datsun Cherry, flera VW "Bulli"/"Bat window" bussar. Ah, det här kunde fortsätta hela kvällen med några omtag, men jag måste gå och handla. Risk att drömma om detta i natt, kanske läge för en båtresa till Vasa i sommar.

#6
Torben Vitting Jespersen
2017-05-16 23:31

Jeg håber ikke der står en rød 1987 Honda Civic 1.5 GL med gråt indtræk. Min første bil og den eneste jeg har købt som ny.

#7
Lasse
2017-05-18 12:31

Jag ser bara en enda Bil på de där bilderna: Austin Maxi - Vilken Underbar Bil!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.