Bild
Nästa artikel
Volvo 165 i serietillverkning

Volvo 165 i serietillverkning

Småskalig produktion

Klassikers Fredrik Nyblad får se sin dröm uppfyllas, nu massproduceras äntligen herrgårdsvagnsversionen av 164. Men skalan är 1:43!

Min Volvo 165 är en flerstegsraket av uppfyllda drömmar. Först att få köpa den och sedan renoveringen som genomfördes av Klassikers mekexpert Lars Julle Olofsson. När det var klart var det viktigt att få visa upp den på mässor och träffar. Några pokaler senare så blev målet att skriva boken om fenomenet Volvo 165, lyxkombin som Volvo aldrig tillverkade.

Men det fanns en dröm till: Att se till att den byggdes som modellbil. I flera år har jag haft kontakt schweiziska Editions Atlas. Hos dem prenumererar kunderna på modellbilar i olika serier. 2011 kom den första bilen i deras Volvo Collection och i nuläget har ungefär 70 olika modellbilar tillverkats.

Jag tycker bilarna vanligen är väldigt bra återgivna, inte minst sett till vad de kostar. Därför blev jag väldigt glad och stolt när Dimitri Baumgartner på Editions Atlas frågade mig om jag ville medverka till att ta fram en modellbil av min Volvo! Vilken otrolig ego-boost!
En morgon i oktober ifjol kom ett mail med en mängd detaljrika 3D-skisser. Nu fick jag en första chans att påverka utseendet.

I våras blev allt mer verkligt när jag fick se den första prototypen. Åter lyssnade Dimitri på mina synpunkter och snart kom den reviderade prototypen till mig med bud från Schweiz. Den har blivit otroligt detaljrik, här finns mängder av de detaljer som är unika för min bil. Den har de speciella dropplisterna, den unika tanklocksluckan och tittar man uppifrån så syns det att backspeglarna sitter olika placerade och har olika utseende – precis som på min bil!

Yngve Nilssons Karosserifabrik byggde en enda Volvo 165. Senare i år kommer den få sällskap av 4 500 bilar i skala 1:43. Frågan jag ställer mig nu är om det verkligen finns någon mer dröm att uppfylla med min Volvo 165. Ett diorama med en dammig 165:a i ladan där den stod i 19 år kanske?
 

Kommentarer

#1
Erik Wilandh
2017-08-14 20:45

Så underbart häftigt.. Snygg och bästa kombin som grund och en "rå" mullrande "6-a" när det behövs.

#2
Kalle
2017-08-14 22:24

Men, en rak sexa mullrar inte.

#3
Magnus Sandlund
2017-08-14 22:29

Har du några bilder på hur ladan med fyndet i?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.