Bild
Nästa artikel
Vilken höjdare!

Vilken höjdare!

Reportage

Den började sitt liv som rullande turiststation och fungerar nu som mobil souvenirshop. Volkswagenhistoriska Klubbens egen folkabuss är en raritet som man först nu börjar inse det verkliga värdet av.

Stockholms Turisttrafikförbund hade ett behov och Volkswagen hade lösningen. Typ 2 Transporter var ofta just det. Lösningen. 1965 var den kommunalt ägda turistorganisationen i huvudstaden ute efter en mobil turistinformationskiosk.

Frågan gick till både Volvo och Scania-Vabis. Kanske för jämviktens skull, trots att man visste att de inte hade någon lämplig modell. Scania-Vabis däremot importerade Volkswagen och de kunde erbjuda en Volkswagen Transporter.

Idag äger och förvaltar Volkswagenhistoriska Klubben bussen som för 50 år sedan kunde ses vid Skeppsbron likväl som vid Stadshuset. Vid Bredängs camping och senare på dagen Ängby camping.

I Klassiker 1/2018 berättar vi den fantastiska historien om en av Sveriges kanske mest unika bussar. Vi får till och med provköra! Får det vara en turistkarta någon? Vill fröken vara vänlig och ställa sig i kön, en i taget!

Missa inte Klassiker nr 1/2018.

Läs mer om:

Vilken höjdare!
Vilken höjdare!
Vilken höjdare!

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2018-01-05 23:29

Det borde säljas korv från detta fordon! Korv som varit fryst och sedan kokats. Ja, Ni fattar. ;)

#2
Ludvig Hellström
2018-12-31 16:21

Jag röstar på kandidat nummer 3. Jag har själv kört den och den är mycket trevlig att köra

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.