Bild
Nästa artikel
Volvo 740 polisbil – med inspiration från USA

Volvo 740 polisbil – med inspiration från USA

Reportage

På de amerikanska polisbilarna marknadsför man gärna sin kår med olika deviser. Så är det inte i Sverige. Polisen i Gävleborg bröt mot normen på 1980-talet.

De svenska polisbilarnas utseende har nästan alltid inspirerats av den amerikanska polisen.

Det gäller de helsvarta bilarna, de svartvita och den så kallade hockeyklubbdekoren som infördes på nya polisbilar från 1984. Då slutade man att lackera polismålningen och istället förseddes vita bilar med stripes.

Det här utseendet hade då blivit vanligt i USA och de amerikanska bilarna hade ofta deviser som ”Integrity, Respect, Fairness” på karossen.

Men det fick aldrig svenska polisbilar. Eller?

Sommaren 1988 fotograferade Thomas Carlquist en Volvo 740 Turbo på en gata i Gävle. På framskärmarna står det ”Service • Samarbete • Synlighet” med ett uppenbart avvikande typsnitt.

Ända sedan polisen blev en helt statlig verksamhet 1965 så hade polisbilar haft samma dekor i hela Sverige. Men det struntade uppenbarligen Polismyndigheten i Gävleborg i på 1980-talet.
 
Taggar: Reportage, Volvo 740

Kommentarer

#1
Lasse J
2019-07-10 08:41

"Service, Samarbete, Synlighet".
Visst var det bättre förr. Inte allt, men mycket.
Där jag bor, mitt i Sverige, finns det enligt uppgift, polis, men med tanke på hur det ser ut i trafiken här, trimmade moppar, oreggade lätta motorcyklar, A-traktorer som inte är i närheten av reglementet och "pilsnerhäckar" med choppad fjädring som studsar fram över gropar och ojämnheter, så undrar man stundtals; "Var enda in i glödheta håller dom hus, vår "hemliga" polis?"

#2
Bengt Persson
2019-07-10 11:56

Den dekor man har i dag är snygg, men fascinerande hur "modet" och "modet" har ändrats genom åren. För övrigt så kan jag rabbla många av regnumren på våra lokala polisbilar sen tidigt 70-tal!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.